Sve više izbjeglica u Velikoj Kladuši
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Sve više izbjeglica u Velikoj Kladuši
Niko ne zna tačan broj migranata koji su stigli u BiH - RTRS u kampu u Velikoj Kladuši
Na gotovo četrdeset stepeni, bez hlada, pod satorima ili u hladu krošnji. Velika Kladuša ovih je dana migrantima najnaseljenije mjesto. U najzapadniju tačku Bosne i Hercegovine dolaze svakodnevno. Prema procjenama tu ih je oko dvije hiljade, tačan broj nije poznat. Već dvije godine sa porodicom, na putu od ratom zahvaćenog Avganistana do boljeg života u Evropi je i Đoveda. Od petoro djece, jedna kćerka boluje od leukemije, ni jedno više ne ide u školu, ali 12 godišnja kćerka za to vrijeme naučila je engleski i nešto srpskog, pa je sa arapskog prevodila očevu izjavu.
U kampu u kojem su oni, još je teških priča. Јedan mladić boluje od tumora, a njegovu i priču ostalih komplikuje mogućnost sve težeg održavanje higijene i zaraze svrabom i ušima koje nastaju zbog toga.
Sve više migranata koji balkanskom rutom stižu do Sarajeva svoju priliku vide baš u Velikoj Kladuši. Ipak, osim pomoći građana, druge nema. U kampu, u kojem je najveći broj djece, zatekli smo i Piksija iz Banjaluke. Kaže - sa migrantima je od velikog migrantskog vala 2015. godine, a bio je do sada na sedam kriznih područja.
Zarobljeni tamo gdje ne žele biti migranti se nadaju da će najmlađa članice Evropske unije konačno otvoriti svoje granice, ali to se ne dešava. Vjeruju u to da će se domoći toliko željene Italije. Ramon iz Indije je izgubio, pa je na novi pokušaj prelaska granice svoje prijatelje samo ispratio.
Ni lokalne, ni kantolane, ni federalne, ali ni bh vlasti migrantima u Velikoj Kladuši, prema njihovim i riječima humanitaraca, ni na koji način nisu pomogle. Za oko tri mjeseca koliko aktuelni talas traje, dok su vlasti okretale glavu, Asim Latić je poslužio gotovo 39 hiljada obroka i svaki je zabilježio.
Dok Asim nastavlja hraniti migrante u Velikoj Kladuši bez pomoći nadležnih, Savjet ministara je saopštio da je odobrio 75 hiljada maraka Crvenom krstu za potrebe migranata. Dok brojni stručnjaci upozoravaju na bezbjednosne aspekte krize koja postaje i humanitarni problem, dolazi i vijest da bi BiH ukoliko se za to odluče susjedne zemlje, mogla učiniti isto, i zatvoriti svoje granice.
Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini svoju oštrinu pokazuje u Velikoj Kladuši. U toj opštini Unsko-sanskog kandona migranata iz ratom zahvaćenih zemalja istoka, svakim danom, sve je više.
Bez mogućnosti da nastave dalje, migranti bez krova nad glavom u toj opštini praktično ostaju zaglavljeni. Uz izostanak reakcije institucija migrantska kriza sve više prerasta u humanitarnu.Na gotovo četrdeset stepeni, bez hlada, pod satorima ili u hladu krošnji. Velika Kladuša ovih je dana migrantima najnaseljenije mjesto. U najzapadniju tačku Bosne i Hercegovine dolaze svakodnevno. Prema procjenama tu ih je oko dvije hiljade, tačan broj nije poznat. Već dvije godine sa porodicom, na putu od ratom zahvaćenog Avganistana do boljeg života u Evropi je i Đoveda. Od petoro djece, jedna kćerka boluje od leukemije, ni jedno više ne ide u školu, ali 12 godišnja kćerka za to vrijeme naučila je engleski i nešto srpskog, pa je sa arapskog prevodila očevu izjavu.
U kampu u kojem su oni, još je teških priča. Јedan mladić boluje od tumora, a njegovu i priču ostalih komplikuje mogućnost sve težeg održavanje higijene i zaraze svrabom i ušima koje nastaju zbog toga.
Sve više migranata koji balkanskom rutom stižu do Sarajeva svoju priliku vide baš u Velikoj Kladuši. Ipak, osim pomoći građana, druge nema. U kampu, u kojem je najveći broj djece, zatekli smo i Piksija iz Banjaluke. Kaže - sa migrantima je od velikog migrantskog vala 2015. godine, a bio je do sada na sedam kriznih područja.
Zarobljeni tamo gdje ne žele biti migranti se nadaju da će najmlađa članice Evropske unije konačno otvoriti svoje granice, ali to se ne dešava. Vjeruju u to da će se domoći toliko željene Italije. Ramon iz Indije je izgubio, pa je na novi pokušaj prelaska granice svoje prijatelje samo ispratio.
Ni lokalne, ni kantolane, ni federalne, ali ni bh vlasti migrantima u Velikoj Kladuši, prema njihovim i riječima humanitaraca, ni na koji način nisu pomogle. Za oko tri mjeseca koliko aktuelni talas traje, dok su vlasti okretale glavu, Asim Latić je poslužio gotovo 39 hiljada obroka i svaki je zabilježio.
Dok Asim nastavlja hraniti migrante u Velikoj Kladuši bez pomoći nadležnih, Savjet ministara je saopštio da je odobrio 75 hiljada maraka Crvenom krstu za potrebe migranata. Dok brojni stručnjaci upozoravaju na bezbjednosne aspekte krize koja postaje i humanitarni problem, dolazi i vijest da bi BiH ukoliko se za to odluče susjedne zemlje, mogla učiniti isto, i zatvoriti svoje granice.
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Re: Sve više izbjeglica u Velikoj Kladuši
bosanski soyboy i krmače ih dočekuju..
RH treba hermetički zatvoriti granicu prema bosni i srbiji
Guest- Guest
i obavezno plakat drzi neka cura od 120 kila koju nitko u krugu 100 kilometara ne zeli yebati....tako tipichnoHektorović wrote:
Guest- Guest
To sve poslati u Sloveniju
RayMabus- Posts : 184137
2014-04-11
Oko 60-ak imigranata svakog dana pristigne u unskosanski kanton, sada ih je negdje oko tri tisuće
https://www.klix.ba/vijesti/bih/pred-policijom-u-usk-sve-veci-sigurnosni-izazovi-vlast-u-velikoj-kladusi-protiv-smjestaja-migranata-u-agrokomercu/180617060
https://www.klix.ba/vijesti/bih/pred-policijom-u-usk-sve-veci-sigurnosni-izazovi-vlast-u-velikoj-kladusi-protiv-smjestaja-migranata-u-agrokomercu/180617060
2014-04-11
zid, žica, jarak sa bosnom, i neka se bodu nožima dolje
Gluposti, čardak mora postati hot spotGuest wrote:bosanski soyboy i krmače ih dočekuju..
Kermit-
2014-04-17
Mi postavlmo drugi red žilet-žice, pa da vidimo...RayMabus wrote:To sve poslati u Sloveniju
Eroo- Posts : 79064
2016-07-22
pa ziher ne bu slovenac rastezao žicu.Eroo wrote:Mi postavlmo drugi red žilet-žice, pa da vidimo...RayMabus wrote:To sve poslati u Sloveniju
za to pošalje bosanca.
a, ti jedva čekaš jer buš dnevnicu dobio.
2014-12-30
Čejeni dolaze, to ovako nekih 1500 misećno i guraju se prema zapadu tj Hrvatskoj
2014-04-11
Ti meni nisi ni do gležnja, ni profesionalno, kao ni općenito.veber wrote:pa ziher ne bu slovenac rastezao žicu.Eroo wrote:Mi postavlmo drugi red žilet-žice, pa da vidimo...RayMabus wrote:To sve poslati u Sloveniju
za to pošalje bosanca.
a, ti jedva čekaš jer buš dnevnicu dobio.
Ni po čemu. Pet života bi ti bilo premalo za postići ovo šta sam ja postiga.
Daj si to jednom utjeraj u tu svoju šuplju glavurdu.
2016-07-22
jebote uspjeh.
iz ercegovine do slovenije u 50 godina, turske sapunice su kurac za tvoj uspjeh.
ali još nisi odgovorio na ona neka pitanja...
a, sada nastavi razvlačit, navlačit ili natezat žicu.
činjenica je, da ćeš za slovence uvijek biti, kako vas ono zovu...na r?
sančo bio, sančo ostao.
iz ercegovine do slovenije u 50 godina, turske sapunice su kurac za tvoj uspjeh.
sančo bio, sančo ostao.
2014-12-30
Ma skini se više, seronjo. Prestani mi sliniti za petama ko mali cucek...veber wrote:jebote uspjeh.
sančo bio, sančo ostao.
2016-07-22
jebga sančo, znam gdje piknut treba.
kada ti je udba dala stan?
2014-12-30
vweber cemu ovaj kriz od plemenita metala , rekao bi na prvu , avatarski ?veber wrote:jebga sančo, znam gdje piknut treba.
debotoijusto- Posts : 31650
2014-04-12
pogledaj tekst iznad križa, samo za epija.debotoijusto wrote:vweber cemu ovaj kriz od plemenita metala , rekao bi na prvu , avatarski ?veber wrote:jebga sančo, znam gdje piknut treba.
poklon nekog biskupa mom pretku za neku ubožnicu.
2014-12-30
veber wrote:jebga sančo, znam gdje piknut treba.
Probaj se amortizirat na neki drugi način, pa i s tabletama ako ti pomažu.
2016-07-22
lako za tablete, vi iz udbe ste ih šerali na veliko.Eroo wrote:veber wrote:jebga sančo, znam gdje piknut treba.
Probaj se amortizirat na neki drugi način, pa i s tabletama ako ti pomažu.
stan?
kada si ga dobio?
ajd, šapni.
sora je pokrala moje. doduše i tvoji no ti si po partijskoj dužnosti dobio.
kada si ono stupio u kpbh?
2014-12-30
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Prosvjed poduzetnika u Velikoj Kladuši
» U Velikoj Kladuši za sada mirno
» Imigranat iz Maroka ubijen u Velikoj Kladuši
» Izvanredno stanje u Velikoj Kladuši zbog migranata
» U Velikoj Kladuši Libijac nožem napao Palestinca
» U Velikoj Kladuši za sada mirno
» Imigranat iz Maroka ubijen u Velikoj Kladuši
» Izvanredno stanje u Velikoj Kladuši zbog migranata