Strahovito upozorenje Veslija Klarka: Brutalni konflikti na Balkanu nisu prošlost
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Strahovito upozorenje Veslija Klarka: Brutalni konflikti na Balkanu nisu prošlost
Balkan je predmet interesa nasilnih džihadista koji traže regrute za terorističke organizacije, ali i prljavih igara koje sprovode Rusija, Turska, ali i Kina - napisao je Klark
Foto: Wikipedia/Google maps
Bivši komandant NATO Vesli Klark, u tekstu u "Vašington postu", piše da bi Balkan mogao ponovo da postane krizan zbog čega SAD i EU mortaju hitno da reaguju.
Svoj tekst u “Vašington postu” Klark je započeo podsećanjem da je prošlo više od 20 godina od kako je sa Ričardom Holbrukom pregovarao o okončanju rata u Bi Hi od kako je NATO pomogao da se zaustavi etničko čišćenje na Kosovu.
- Danas, tri zapadnobalkanske države (Hrvatska, Albanija i Slovenija) postale su članice NATO. Hrvatska i Slovenija su postale članice EU. Kosovo je sada nezavisna nacija - napisao je Klark i dodao da većina Amerikanaca i Evropljana sad misli da su brutalni konflikti na Balkanu prošlost.
- Nažalost, to je daleko od istine. Stalni politički konflikti etno-religioznog karaktera konstantno prete da metastaziraju u međunacionalnu krizu, što bi taj region učinilo primarnom metom za mešanje stranih sila - naveo je Klark.
Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy
Opterećen slabim institucijama države, ekonomskom stagnacijom i nereazvijenom demokratijom, Balkan je predmet interesa nasilnih džihadista koji traže regrute za terorističke organizacije, ali i prljavih igara koje sprovode Rusija, Turska, ali i Kina.
- Da stvari budu gore, region pati od zapostavljanja demokratije koja je bila instrument za privođenje ratova u bivšoj Jugoslaviji kraju. Verujući da demokratska budućnost Balkana leži u članstvu u EU, SAD su odgovornost za Balkan predale Briselu. Međutim, inertnost EU ostavila je Bosnu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Albaniju i Makedoniju u dugom čekanju u redu. A dok SAD i EU spavaju drugi delaju - ističe Klark.
Prema njegovim rečima, na Balkanu Kremlj već odavno povećava svoj uticaj, radeći na tome da narastu anti- EU i anti- NATO stavovi. Osim toga, nastavlja Klark, Rusi podržavaju ekstremističke grupe, potpiruju vatru i huškaju pravoslavce protiv muslimana, svesno izazivajući rast tenzija koje su već uzrokovale ratove na prostoru bivše Jugoslavije '90-godina.
Foto: Vlada Srbije
- U međuvremenu, Turska i zalivske zemlje snažno investiraju u Zapadni Balkan. Turska je treći najveći strani investitor u Bosni, a lider vodeće bosanske političke partije odlazi regularno u Istanbul i sastaje sa sve više autoritarnim liderom Erdoganom - ističe bivši komandant NATO.
On još pominje i da Saudijska Arabija daje značajno mnogo novca koji se troši za izgradnju džamija, ali i za davanje instrukcija lokalnim imamima. Klark takođe napominje i da je od oko 1.000 stranih boraca u Islamskoj državi, koliko se procenjuje da ih ima, najviše došlo sa Kosova i iz Bosne.
Foto-montaža: Wikimedia/Julian Nitzsche, Tanjug/AP
Tu je još i Kina, koja takođe sebi ozbiljno krči put na Balkanu, kroz inicijativu “jedan pojas, jedan put”, kaže Klark. “Dakle jasno je, SAD i EU moraju da ostanu posvećene Zapadnom Balkanu”, smatra vesli Klark.
- Ozbiljan plan za uključenja Balkana u EU trebalo bi da podstakne države tog regiona da sprovedu neophodne ekonomske i političke reforme, povećaju saradnju i reše rastuće međuetničke tenzije. Naravno, takve aktivnosti moraju imati podršku kod građana, kako bi mogle biti sprovedene. To jeste izazov za region koji je i danas oštro podeljen u stavovima prema institucijama poput NATO-a - ističe on.
Foto: Tanjug/AP
On kaže i da bi članstvo u NATO Srbima, koji su mnogo naklonjeniji Rusiji i protiv su Alijanse, moglo biti prihvatljivo, ako se uveže s postizanjem stabilnosti celog regiona.
- Imamo mnogo instrumenata na raspolaganju da odvratimo Balkan od puzajućeg kretanja prema nestabilnosti. Osigurajmo da se ogromna investicija koju smo napravili u turbulentnom regionu, ne uruši. Moramo obnoviti naše opredeljenje za uspeh Zapadnog Balkana. Moramo pomoći drhtavim demokratijama ovog regiona da dostignu svoj puni potencijal - zaključio je Vesli Klark u autorskom tekstu za “Vašington Post”.
http://www.telegraf.rs/vesti/politika/2950351-strahovito-upozorenje-veslija-klarka-brutalni-konflikti-na-balkanu-nisu-proslost
Serbinho-3- Posts : 27691
2014-08-25
Re: Strahovito upozorenje Veslija Klarka: Brutalni konflikti na Balkanu nisu prošlost
Budimo opet budale da nam se ceo svet smeje. Dajte svojoj djeci oruzje dok ostala jedu kokice, mi za drugo i nismo.
omni-
2014-04-12
Re: Strahovito upozorenje Veslija Klarka: Brutalni konflikti na Balkanu nisu prošlost
omni wrote:Budimo opet budale da nam se ceo svet smeje. Dajte svojoj djeci oruzje dok ostala jedu kokice, mi za drugo i nismo.
x
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
pa najpogodniej nkrizno zariste na europskom kontinentu su ovi prostori..uvijek bili nista novo..ta nece se u skandinaviji ukrstat koplja..
vuksadinare- Posts : 100330
2015-09-08
srbija mora da gleda u buducnost
svojom spolj. politikom mora da odbija planove
zapada da ovde, na balkanu, stvaraju krizne zone,
jer se srbija ne uklapa u zapadni koncept.
stvari su kristalno jasne.
mozda neko trazi da mu se nacrta.
Guest- Guest
pa jedan svjetski rat je zapoceo na ovim prostorima...konstanta su uvijek bili sukobi manjeg ili veceg inteziteta sto ratni sto politicki pa cak i kulturni...
2015-09-08
pizzon wrote:srbija mora da gleda u buducnost
ima da stanete pod jednu šljivu. AMIN.
ča je život vengo fantazija.
Kavran- Posts : 2669
2017-10-12
Na zalost je tako, a jos zalosnije je da se poslije ukrstanja kopalja mi nicemu ne naucimo niti ostvarimo neki napredak nego samo otvorimo teren profiterima i ostalome sljamu da uziva. Sreca za druge narode da postojimo.vuksadinare wrote:pa najpogodniej nkrizno zariste na europskom kontinentu su ovi prostori..uvijek bili nista novo..ta nece se u skandinaviji ukrstat koplja..
omni-
2014-04-12
a mozda su takvi bas stvoreni da ovdjue bude vjecno nestabilno stanje..nisu ni oni pali sa kruske...omni wrote:Na zalost je tako, a jos zalosnije je da se poslije ukrstanja kopalja mi nicemu ne naucimo niti ostvarimo neki napredak nego samo otvorimo teren profiterima i ostalome sljamu da uziva. Sreca za druge narode da postojimo.vuksadinare wrote:pa najpogodniej nkrizno zariste na europskom kontinentu su ovi prostori..uvijek bili nista novo..ta nece se u skandinaviji ukrstat koplja..
2015-09-08
Jbg mene ubijedili da jesu. Uvijek smo mi najpametniji, ostali su glupi a napreduju zato sto smo mi pametni pa nam otimaju pamet. A kad njima zaskripi malo onda nas nagovore da se pokoljemo jer su toliko glupi da ne znaju sami to da ucine.vuksadinare wrote:a mozda su takvi bas stvoreni da ovdjue bude vjecno nestabilno stanje..nisu ni oni pali sa kruske...omni wrote:Na zalost je tako, a jos zalosnije je da se poslije ukrstanja kopalja mi nicemu ne naucimo niti ostvarimo neki napredak nego samo otvorimo teren profiterima i ostalome sljamu da uziva. Sreca za druge narode da postojimo.vuksadinare wrote:pa najpogodniej nkrizno zariste na europskom kontinentu su ovi prostori..uvijek bili nista novo..ta nece se u skandinaviji ukrstat koplja..
omni-
2014-04-12
nije dovoljno pricati o miru i stabilnosti
Guest- Guest
a ima tu i tradicije dosta..o kom s epjevalo na sijelima,prelima,skupovima...nego najvise o ratnim junacima...vojskovođama...hajducima....valjda 80% filmova bivse jugovine zasnovano ej na ratnoj i junackoj tematici...sjecam se pola lektire je bilo tipa 'mirko i slavko'..'orlovi rano lete'..'nikoletina bursac'
2015-09-08
U osnovnoj skoli se ucilo baratati sa M48 a u srednjoj bojevo gadjanje, te bacanje bombe, namjestanje odskocne mine i tako te ljepote koje se ne uce na mjestima gdje zive mekusci koji ne zele da za bolju buducnost zaplacu na grobu svog djeteta.vuksadinare wrote:a ima tu i tradicije dosta..o kom s epjevalo na sijelima,prelima,skupovima...nego najvise o ratnim junacima...vojskovođama...hajducima....valjda 80% filmova bivse jugovine zasnovano ej na ratnoj i junackoj tematici...sjecam se pola lektire je bilo tipa 'mirko i slavko'..'orlovi rano lete'..'nikoletina bursac'
omni-
2014-04-12
vuksadinare wrote:sjecam se pola lektire je bilo tipa 'mirko i slavko'..'orlovi rano lete'..'nikoletina bursac'
A ti uvijek bio za Nijemce?
crvenkasti-
2014-04-17
nego..vidimo i ovdje na forumu likove,koji su u najmanju ruku oslobodili sami po trecinu RH a ostali im se moraju klanjati yebo ti Bursacu i Mirka i Slavka...vuksadinare wrote:a ima tu i tradicije dosta..o kom s epjevalo na sijelima,prelima,skupovima...nego najvise o ratnim junacima...vojskovođama...hajducima....valjda 80% filmova bivse jugovine zasnovano ej na ratnoj i junackoj tematici...sjecam se pola lektire je bilo tipa 'mirko i slavko'..'orlovi rano lete'..'nikoletina bursac'
Guest- Guest
20 neutronki
10 godina
kinezi
10 godina
kinezi
aaah, ja postao opsjednut o human free balkanu
Dolazi odgovor "cijenimo smisao za humor, ali nismo na ovo mislili"
Guest- Guest
LOLMaximusDecimusMiridije wrote:Ovo sam pronašao kad sam slao cv za finnmeccanicu tadasnju za platforme...trazile baje sliku uz cv, ja poslao sliku.
Dolazi odgovor "cijenimo smisao za humor, ali nismo na ovo mislili"
i mene su zvali prije jedno 8 godina
jesi bio na kraju na platformi :)
» "Ljudi na Balkanu nisu glupi"
» Filip David:'Miloševicevci su se vratili na vlast u Srbiji,obnavljaju se konflikti'
» U Njemačkoj strahovito rapidno raste broj zaraženih
» Brutalni Marcelluss
» "Ljudi na Balkanu nisu glupi"
» Filip David:'Miloševicevci su se vratili na vlast u Srbiji,obnavljaju se konflikti'
» U Njemačkoj strahovito rapidno raste broj zaraženih
» Brutalni Marcelluss
Page 1 of 2