Black mirror
Page 2 of 4
Page 2 of 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Black mirror
Pisat cu ithild...
Nisam stigla jer sam u poslu.
A htjela sam cuti vvase misljenje I dojmove o seriji ;)
Guest- Guest
Samo prvu...Vjetrovnjak wrote:fridrih_niche wrote:Druga epizoda prve sezone...PhoebeBuffay wrote:Koju
<3
A koliko si sezona uopce pogledao?
:-)
Neman vrimena za sve, fak it...
;)
Guest- Guest
PhoebeBuffay wrote:Pisat cu ithild...
Pa serijica je odlicna. Jedna od top pet medju novijima.. Neke te epizode doslovno proganjaju, a neke su vise.. njah.
Recimo, ova koju si spomenula bila mi je dosadnjikava ali samo zato jer sam u njoj zamijetila ponavljanje motiva iz Solarisa i Her.
U Solarisu (planet s dva sunca) imamo sveobuhvatan ocean za kojeg znanstvenici pretpostavljaju da je oblik zivota potpuno nedohvatan svim njihovim postojecim definicijama. Na istrazivackoj postaji pojavljuju se dvojnici osoba kojih vise nema. Tako nasem glavnom junaku iznenada iskrsava preminula supruga. Kasnije doznajemo da "ocean" uranja u njegova sjecanja, emocije te iz njih stvara samosvjesni tvarni lik njegove ljubavi.
U filmu Her imamo napredni operativni sustav koji uci i prilagodjava se zahtjevima svog vlasnika do te mjere da se on zaljubi u "nju".
I u ovoj epizodi imamo "osobu" koja je nastala prikupljanjem informacija o interakciji preminulog na drustvenim mrezama.
U osnovi, oduvijek me je zanimalo u kolikoj bih se mjeri razlikovala od osobe koja bi nastala kao rezultat svih sjecanja osoba s kojima smo ikada komunicirali. :-) Postojimo li izvan pogleda drugih? Sto je nasa bit, ono nesto sto nas cini autenticnima?
Guest- Guest
fridrih_niche wrote:Samo prvu...Vjetrovnjak wrote:fridrih_niche wrote:Druga epizoda prve sezone...PhoebeBuffay wrote:Koju
<3
;)
Ma te su tek za zagrijavanje..
Guest- Guest
negdje sam procitao da znanost misli kako se vjerojatno ne bi prepoznali kad bi sami sebe sreli.. opet o doppelgangerima uh..
Sad, kad me baniralo na fejsu, pogotovo!kic wrote:
pičkarenje na nogašu goes first :^^
<3 :D
Guest- Guest
Znan...Vjetrovnjak wrote:fridrih_niche wrote:Samo prvu...Vjetrovnjak wrote:fridrih_niche wrote:Druga epizoda prve sezone...PhoebeBuffay wrote:Koju
<3
;)
Ma te su tek za zagrijavanje..
Al dobro, pogledat cu ih sve...
Ima dana...
A Netflix je uvik blizu...
:D
Guest- Guest
Stavljanje neprimjerene slike...
Prijavija me je jedan navijač Juventusa...
:^O
Sve san ti reka...
Sve san ti reka...
Guest- Guest
fridrih_niche wrote:Stavljanje neprimjerene slike...
Sve san ti reka...
nego ajd dalje gledaj BM stvarno..
kic wrote:
negdje sam procitao da znanost misli kako se vjerojatno ne bi prepoznali kad bi sami sebe sreli.. opet o doppelgangerima uh..
O kojim to tocno znanostima govorimo?
Inace, razmisljajuci o ovoj epizodi uocila sam fino nijansiranje, lagani prijelaz s neceg nama lako shvatljivog prema apstraktnijim scenarijima. Tako bi ova prica, zapravo, bila dobar uvod u White X-mas i motiv s "cookie"-jima. :-) Kroz sezone zamjecujemo kako se tehnologija iz prethodnih epizoda polagano nadogradjuje i postavlja nas pred nove probleme.
Guest- Guest
fridrih_niche wrote:Ocu, ocu...
Nek mi prodju ispiti kroz tjedan dana...
;)
ću te baniram..
baš pogledao epizodu jednu, post-apokalipsa, implantati u vojnicima i tako to..
Sviđa mi se koncept BM-a...
Odlično su to sve zamislili i izveli...
Pohvale svima uključenima u seriju...
<3
Odlično su to sve zamislili i izveli...
Pohvale svima uključenima u seriju...
<3
Guest- Guest
Vjetrovnjak wrote:kic wrote:
O kojim to tocno znanostima govorimo?
Inace, razmisljajuci o ovoj epizodi uocila sam fino nijansiranje, lagani prijelaz s neceg nama lako shvatljivog prema apstraktnijim scenarijima. Tako bi ova prica, zapravo, bila dobar uvod u White X-mas i motiv s "cookie"-jima. :-) Kroz sezone zamjecujemo kako se tehnologija iz prethodnih epizoda polagano nadogradjuje i postavlja nas pred nove probleme.
pročitao sam to na redditu iskreno, evo iskopao sam i jedan zanimljiv članak iz tog:
"What Keenan and his colleagues have managed to do is demonstrate that by anesthetizing one half of the brain or the other you can literally turn self-recognition on or off," says Gordon Gallup, Jr., Ph.D., professor of psychology at State University of New York at Albany. "This most recent study is one of many that implicate the right half of the brain -- in particular, the right frontal cortex -- as an essential to self-awareness and self-recognition."
https://www.sciencedaily.com/releases/2001/01/010118071244.htm
mislim da sve počinje i od glasa, kad čujemo snimku svog glasa na nečemu većina nas ne može vjerovati da smo to mi, dok nas svi uvjeravaju - jep to si ti, ne znam je li to ide zajedno s drugim ponašanjem ali mogu prihvatiti analogiju, današnja pak generacija ima i previše snimki i slika samih sebe, pa imamo formiraniju predstavu kakvi smo od naših predaka..
kad si već spominjala Solaris, sjetio sam se jedne druge knjige od Lema, koju nažalost nisam nikad do kraja pročitao:
https://en.wikipedia.org/wiki/Summa_Technologiae
prevedena je kod nas to znam, a na engleskom tek 2013 vidim.. iako stvarno ima "zastarjelih" pojmova u sebi.. Lem kao doktor zna da je čovjek prilično limitiran zapravo, i Lem je pesimističan oko ostvarenja nekih futurističkih rješenja, zapravo prava rješenja nikad ne vidi..
sad mi je najsvježija ova epizoda s vojnicima s implantantima u glavi koji vide žohare, iako se radi o običnim ljudima "slabije krvi"-u smislu da imaju veći rizik od raznih bolesti, potencijalno su kriminalci ili seksualno devijantni itd..
kao i uvijek - nije ništa novo rečeno, samo je stavljeno na novu pozornicu, vojnici su nekad manje pucali na one u suprotnom rovu točno- ali više iz straha za vlastiti život a ne iz empatije za onog stranca s druge strane, kad je bilo prsa o prsa ubijali bi se kako bi stigli, isto tako protivnik se uvijek dehumanizirao, japanci su za amerikance bili mali žuti majmuni te su skupljali su njihove skalpove, ali svi su tako predstavljali protivnika..
no, pravi problem u seriji su pristanci mladog crnca, prvo kad se upisuje u vojsku i uopće ne sluša "terms&conditions" već samo klima glavom i ne shvaća u što je uvućen, i drugi put kad prihvaća vraćanje u "matricu" da mu ne bi vrtili strašne flashbackove u glavi..
prava jeza cijele serije se krije u tome što otkriva kako se sva zla i iskorištavanja događaju i nastavljaju zbog naših pristanaka i uz naše znanje..
ps. tko nije prelijepio nesto preko web kamere nakon one epizode kad mali pljacka banku preko sms uputa :^^
Decku se serija ne svida.
On takve ne voli.
Medutim meni je posebna u, nekom smislu... stalno mI stvara napetost, pa ta napetost nestane, pa opet dode...
Upitinici u glavi, posvida etf wtf wtf...
Ipak najgora mi je bila ona sa svinjom :D
Najgora I najbolja
On takve ne voli.
Medutim meni je posebna u, nekom smislu... stalno mI stvara napetost, pa ta napetost nestane, pa opet dode...
Upitinici u glavi, posvida etf wtf wtf...
Ipak najgora mi je bila ona sa svinjom :D
Najgora I najbolja
Guest- Guest
Page 2 of 4 • 1, 2, 3, 4
Page 2 of 4