Marin Miletić: Mrzitelji svetog Leopolda
Page 4 of 5
Page 4 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Marin Miletić: Mrzitelji svetog Leopolda
Noor wrote:
ček malo...gdje "tam"?
Odlično pitanje. Za nešto što je po definiciji izdvojeno iz okova prostorvremena pojmovi tamo, ovdje, ondje, budućnost, prošlost itd. postaju potpuno besmisleni.
Sadašnjost nisam namjerno spomenuo jer se taj pojam u fizikalnom smislu te riječi ionako svodi na odsječak vremena poznat kao Planckovo vrijeme.
Guest- Guest
Poruka svega je: procesijom se ne slavi život i djela Sv. Leopolda već njegova smrt. Ta priča s nekakvim 'mumificiranjem i balzamiranjem', jesu to moji prijatelji iz znanosti utvrdili na temelju obdukcije ili je to samo priča iz raje koja je zapravo ispala fake news u Hrvatskoj?slidingdoorsoperator wrote:slidingdoorsoperator wrote:
Vječnost je čisto kategorija duha odnosno preciznije informacije koja je temeljna sastojnica svakog duha.
Ali kako sam danas već napisao na onoj temi o uraganima, postoje itekako uvjerljive fizikalne teorije koja kažu kako je sasvim lako moguće da se u konačnici svaka pojava u svijetu može svesti na - informaciju (Princip holografije, Loop quantum gravity Lee Smolina itd.).
To svakako daje povoda za promišljanje o pravoj prirodi stvarnosti ili kako to čuveni fizičar Brian Greene kaže skrivenoj stvarnosti u svojoj istoimenoj knjizi.
Guest- Guest
Za gadjenje.Leviathan2 wrote:kakva je ovo tema
L'âme- Posts : 25744
2014-04-12
tamno je i mracno,nema nis i prijetece je...Noor wrote:znači, nešto nepoznato na ovom svijetu...bit će da je onostrano.pismejker wrote:Tesko je odrediti Noor,kad doslovno nista ne primas iz fizickog svijeta,niti ti je mozak aktivan,ono cisto rudimentalno,disanje i rad srca..Noor wrote:ček malo...gdje "tam"?pismejker wrote:nema tam onis Noor,nis..praznina,empty,nema misli,nema nicega..no sve nekako prijeteci djeluje..uffff..mozda sam bio u Purgatoriju...Noor wrote:
i to je podloga za tvrditi...što?
Ne smatram to nekim mjestom,vise..sorry,doista mi fali rijeci...ne mogu odabrati prave..
Guest- Guest
Nemoj tako. Valjda se radi o demokraciji, toleranciji, jednakosti, različitostima, zagrantiranoj slobodi ispovijedanja vjere i tako to. Učili su nas i pričaju nam svakodnevno o tome, ne vidim u čemu je problem a problem je tu.maggie13 wrote:Za gadjenje.Leviathan2 wrote:kakva je ovo tema
Ili ipak nije?
Guest- Guest
pismejker wrote:
tamno je i mracno,nema nis i prijetece je...
Čekaj, ako si rekao da je riječ o praznini ilitiga ništavilu, onda zaista nema ničega (namjerno neću reći tamo, jer je to kategorija prostora, a u ništavilu nema niti prostora) pa tako ni mraka, a kamoli nekakve prijetnje.
Guest- Guest
Daleko od toga.slidingdoorsoperator wrote:Totenkopf wrote:joga hinduistička duhovna disciplina...
Također i tehnika psihofizičke relaksacije.
Na tu temu, ako koga zanima, može pročitati prijevod i tumačenje Patanjalijevih sutri...autor je jedan zagrepčan...Tur...Tur...hja, neću se sad sjetiti. Pisana (prevedena i tumačena) je s nivoa koji je meni bio poprilično razumljiv. Inače, tako kažu znalci, najbolji je jedan prijevod na engleskom (imam tu knjigu) ali pisan s nivoa koji je meni pretežak i nerazumljiv, što je sasvim razumljivo...
Definicija "Yoge" je dana već u prvoj sutri (rečenici) i objašnjena pozamašnoj knjizi.
Ukratko, nema to nikakve veze s relaksacijom, osim što je relaksacija preduvjet za...itd...ne da se mi to objašnajvati, jer je prekomplicirano.
Eroo- Posts : 79077
2016-07-22
Primarno o kucnom odgoju.Fénix wrote:Nemoj tako. Valjda se radi o demokraciji, toleranciji, jednakosti, različitostima, zagrantiranoj slobodi ispovijedanja vjere i tako to. Učili su nas i pričaju nam svakodnevno o tome, ne vidim u čemu je problem a problem je tu.maggie13 wrote:Za gadjenje.Leviathan2 wrote:kakva je ovo tema
Ili ipak nije?
Onda sve to ostalo.
Tolerancija nadasve.
2014-04-12
Pa rekoh,nemam rijeci da opisem..iako je nistavilo,opet nesto popunjava to nistavilo,neka verzija prostora,ne mos bas biti ..nisam de fakto rekao da je prostor kao takav,nego TAMO..kuzis..nejasnan osjecaj..tamo si i nigdje..a nistavilo prije odlikuje mrak-nedostatak svjetla,nego nes drugo..prijetnja,cisto subjektivni neki filing..slidingdoorsoperator wrote:pismejker wrote:
Čekaj, ako si rekao da je riječ o praznini ilitiga ništavilu, onda zaista nema ničega (namjerno neću reći tamo, jer je to kategorija prostora, a u ništavilu nema niti prostora) pa tako ni mraka, a kamoli nekakve prijetnje.
kazem tesko je odabrati rijeci da ima to nekakvog smisla...ugl..nije lijep osjecaj..
Guest- Guest
Mnogi izgleda nisu bili takve sreće. No bit će bolje. Trenutak je dovoljan da sve promijeni. Vidim samo svog starog školskog kolegu što je sve prošao od rođenja do 29-te i kakve je patnje i boli prošao, a kakav je danas čovjek, srce mi puno bude.maggie13 wrote:Primarno o kucnom odgoju.Fénix wrote:Nemoj tako. Valjda se radi o demokraciji, toleranciji, jednakosti, različitostima, zagrantiranoj slobodi ispovijedanja vjere i tako to. Učili su nas i pričaju nam svakodnevno o tome, ne vidim u čemu je problem a problem je tu.maggie13 wrote:Za gadjenje.Leviathan2 wrote:kakva je ovo tema
Ili ipak nije?
Onda sve to ostalo.
Tolerancija nadasve.
Last edited by Fénix on 25/9/2017, 00:33; edited 1 time in total
Guest- Guest
pismejker wrote:Pa rekoh,nemam rijeci da opisem..iako je nistavilo,opet nesto popunjava to nistavilo,neka verzija prostora,ne mos bas biti ..nisam de fakto rekao da je prostor kao takav,nego TAMO..kuzis..nejasnan osjecaj..tamo si i nigdje..a nistavilo prije odlikuje mrak-nedostatak svjetla,nego nes drugo..prijetnja,cisto subjektivni neki filing..slidingdoorsoperator wrote:pismejker wrote:
Gledaj, ako je riječ o ništavilu, onda to podrazumjeva potpuno odsustvo bilo čega odnosno svega. Nema prostora, nema vremena, nema svjetla, nema mraka, nema osjećaja, nema prijetnje itd.
Ako ćemo ozbiljno shvatiti taj pojam u filozofijskom smislu. Znanost to ionako ne može pojmiti, a fizika pod ništa uobičajeno smatra vakuum za koji se odavno zna da nikada ne može biti potpuno prazan, jer u njemu uvijek postoje neke čestice, zračenja odnosno kvantne fluktuacije. Na to nas ionako upućuje temelj kvantne mehanike u vidu Heisenbergovog načela neodređenosti koje onemogućava nultu vrijednost za ama baš sva stanja, jer bi nam ista tada bila potpuno poznata što samo načelo opovrgava kao mogućnost. No, lako za sam teorijski princip, kvaka je u tome da je to i dobro eksperimentalno potvrđeno.
Guest- Guest
PS: Definicija yoge na snskrtu
Yogas citta-vrtti-nirodhah.
Skoro pa da mi je glupo ovo prevodii na bilo koji jezik, jer se to uopće ne da prevesti.
"Obustaviti" ovdje znači jedno, a u desetke drugih primjera drugo.
Prijevod na hrvatski kao "obustavljanje" ne znači totalno ništa, ako nisi svjestan na što se točno odnosi.
Svijest o tome je individualna, tako da ni iz toga razloga ne vrijedi prevoditi ono šta je neprevedivo.
Yogas citta-vrtti-nirodhah.
Skoro pa da mi je glupo ovo prevodii na bilo koji jezik, jer se to uopće ne da prevesti.
"Obustaviti" ovdje znači jedno, a u desetke drugih primjera drugo.
Prijevod na hrvatski kao "obustavljanje" ne znači totalno ništa, ako nisi svjestan na što se točno odnosi.
Svijest o tome je individualna, tako da ni iz toga razloga ne vrijedi prevoditi ono šta je neprevedivo.
Last edited by Eroo on 25/9/2017, 00:35; edited 3 times in total
2016-07-22
a svasta, i leopold dobar kad nema ustasa i partizana :Dmaggie13 wrote:Za gadjenje.Leviathan2 wrote:kakva je ovo tema
Eroo wrote:
Ukratko, nema to nikakve veze s relaksacijom, osim što je relaksacija preduvjet za...itd...ne da se mi to objašnajvati, jer je prekomplicirano.
Nije baš toliko komplicirano da se ne može definirati odnosno da je neopisivo. Riječ je o inicijaciji u određeno stanje duha odnosno tip duhovnosti, ali kako se pri tome koristi i samo tijelo riječ je također i o tehnici psihofizičke relaksacije. Do te elementrane tjelesne razine dolaziš odnosno na njoj se zadržavaš ako jednostavno ignoriraš tu duhovnu komponentu.
Guest- Guest
Moram i ovo na kratko komentirati.slidingdoorsoperator wrote:pismejker wrote:Pa rekoh,nemam rijeci da opisem..iako je nistavilo,opet nesto popunjava to nistavilo,neka verzija prostora,ne mos bas biti ..nisam de fakto rekao da je prostor kao takav,nego TAMO..kuzis..nejasnan osjecaj..tamo si i nigdje..a nistavilo prije odlikuje mrak-nedostatak svjetla,nego nes drugo..prijetnja,cisto subjektivni neki filing..slidingdoorsoperator wrote:pismejker wrote:
Gledaj, ako je riječ o ništavilu, onda to podrazumjeva potpuno odsustvo bilo čega odnosno svega. Nema prostora, nema vremena, nema svjetla, nema mraka, nema osjećaja, nema prijetnje itd.
Ako ćemo ozbiljno shvatiti taj pojam u filozofijskom smislu. Znanost to ionako ne može pojmiti, a fizika pod ništa uobičajeno smatra vakuum za koji se odavno zna da nikada ne može biti potpuno prazan, jer u njemu uvijek postoje neke čestice, zračenja odnosno kvantne fluktuacije. Na to nas ionako upućuje temelj kvantne mehanike u vidu Heisenbergovog načela neodređenosti koje onemogućava nultu vrijednost za ama baš sva stanja, jer bi nam ista tada bila potpuno poznata što samo načelo opovrgava kao mogućnost. No, lako za sam teorijski princip, kvaka je u tome da je to i dobro eksperimentalno potvrđeno.
Izraz "ništavilo" je nakaradni prijevod "šunjate" iz sanskrta.
Prije "sjedinjenost"...namjerno ne koristim "osjećaj", kao dodatak, jer toga nema u tom slučaju.
Ne postoje ljudske riječi s kojim se takve stvari mogu opisati . Niti približno.
"Tamna noć duše" Sv. Ivana od Križa je odlična za shvatiti o čemu se radi i zašto je tako kao što rekoh.
2016-07-22
Prije toga je način života, koji ima široku lepezu "obustavljanja" (bolji prijevod : inhibicije).slidingdoorsoperator wrote:Eroo wrote:
Nije baš toliko komplicirano da se ne može definirati odnosno da je neopisivo. Riječ je o inicijaciji u određeno stanje duha odnosno tip duhovnosti, ali kako se pri tome koristi i samo tijelo riječ je također i o tehnici psihofizičke relaksacije. Do te elementrane tjelesne razine dolaziš odnosno na njoj se zadržavaš ako jednostavno ignoriraš tu duhovnu komponentu.
Tek nakon toga Yoga (valjda je tako) ima smisla, pa tako i "relaksacija".
2016-07-22
Pda mi na pamet Pjesma nad pjesmama iz Biblije...
Baš se pitam što "prosječni" kršćanski vjernik razumije od onoga kad je pročita.
Ništa.
Ima puno takvih mjesta u Bibliji, čak i Poglavlja.
Baš sam naporan, a?
Baš se pitam što "prosječni" kršćanski vjernik razumije od onoga kad je pročita.
Ništa.
Ima puno takvih mjesta u Bibliji, čak i Poglavlja.
Baš sam naporan, a?
2016-07-22
Eroo wrote:
Prije "sjedinjenost"...namjerno ne koristim "osjećaj", kao dodatak, jer toga nema u tom slučaju.
Ne postoje ljudske riječi s kojim se takve stvari mogu opisati . Niti približno.
"Tamna noć duše" Sv. Ivana od Križa je odlična za shvatiti o čemu se radi i zašto je tako kao što rekoh.
Varaš se. Postoje. Druga je priča što premnogi nisu dovoljno maštoviti i filozofijski konzistentni da bi ih upotrijebili, makar se mora priznati da to uopće nije lagana zadaća.
Ništavilo je po (mojoj) definiciji potpuno odsustvo bilo čega odnosno svega.
Što se tiče "sjedinjenosti" to ima veze sa razumjevanjem pojma nirvane, a ti si u gore navedenom zapravo prihvatio tumačenje mainstream budizma (na stranu sad činjenica postojanja doslovce bezbrojnih škola budizma koje se po mnogo čemu razlikuju) da je pojam nirvane nemoguće definirati, odrediti i opisati.
Tamna noć duše nema veze sa nirvanom koja je neka vrsta budističkog pandana kršćanskom poimanju raja odnosno jedinstva sa Bogom.
Guest- Guest
Mislio sam na sjedinjenje sa svime oko sebe, iznad i ispod sebe, a ne sa Svevišnjim.slidingdoorsoperator wrote:Eroo wrote:
Varaš se. Postoje. Druga je priča što premnogi nisu dovoljno maštoviti i filozofijski konzistentni da bi ih upotrijebili, makar se mora priznati da to uopće nije lagana zadaća.
Ništavilo je po (mojoj) definiciji potpuno odsustvo bilo čega odnosno svega.
Što se tiče "sjedinjenosti" to ima veze sa razumjevanjem pojma nirvane, a ti si u gore navedenom zapravo prihvatio tumačenje mainstream budizma (na stranu sad činjenica postojanja doslovce bezbrojnih škola budizma koje se po mnogo čemu razlikuju) da je pojam nirvane nemoguće definirati, odrediti i opisati.
Tamna noć duše nema veze sa nirvanom koja je neka vrsta budističkog pandana kršćanskom poimanju raja odnosno jedinstva sa Bogom.
"Sve u jednom" i obrnuto, šta bi rekao jedan meni drag slo vrhunski znanstvenik i pisac na tu temu.
Glede jezika..približno 5 godina sam na dnevnoj bazi razgovarao o ovim stvarima s jednom osobom.
Nakon 5 godina smo došli do zaključka da smo "stvorili" neki svoj jezik, kojeg smo samo nas dvoje razumjeli.
Kad nešto ispričaš druga strana mora na posve isti način "razumjeti" to što pričaš.
Problem ljudskog izričaja je već u običnoj, neduhovnoj komunikaciji. Poznat je onaj primjer kad se dvojica razgovaraju
po telefonu i jedan drugome objašnjava kako izgleda brod kojeg vidi na pučini...Nema tog jezika s kojim bi mogao
opisati taj brod, pa da druga strana "vidi" isto...
Last edited by Eroo on 25/9/2017, 01:21; edited 1 time in total
2016-07-22
Jesi vidio?!Leviathan2 wrote:a svasta, i leopold dobar kad nema ustasa i partizana :Dmaggie13 wrote:Za gadjenje.Leviathan2 wrote:kakva je ovo tema
Dirat se u drugog i ulazit u osobni prostor.
Vecina uziva u tome.
2014-04-12
Page 4 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Similar topics
» Marin Miletic podnio ostavku na mjesto dopredsjednika MOST-a:"Imajte me u molitvi"
» Marin Miletić i domaća glumica snimljeni u romantičnom zagrljaju u centru Zagreba
» Marin Miletić:'UŽAS!Koga bi to ekipa MOŽEMO danas ubijala i za kakvim vremenima oni to žale?
» Crnci napali Leopolda 2
» ''Pročitali smo cijeli Marakeški sporazum. Ukratko, mrzitelji migranata vam lažu''
» Marin Miletić i domaća glumica snimljeni u romantičnom zagrljaju u centru Zagreba
» Marin Miletić:'UŽAS!Koga bi to ekipa MOŽEMO danas ubijala i za kakvim vremenima oni to žale?
» Crnci napali Leopolda 2
» ''Pročitali smo cijeli Marakeški sporazum. Ukratko, mrzitelji migranata vam lažu''
Page 4 of 5