Ruski špijunski avion preletio iznad Washingtona
Page 1 of 1
RUSKI avion koji je jučer preletio nisko iznad Washingtona, uključujući Capitol (zgradu Kongresa) i Pentagon (zgradu Ministarstva obrane) stvorio je priličnu pomutnju u glavnom gradu SAD-a.
Iako se na prvi pogled čini da se radi o međunarodnom incidentu, letovi špijunskih aviona ustvari su dozvoljeni međunarodnim ugovorom koji su potpisali i SAD i Rusija, javlja Associated Press.
Sporazum o otvorenom nebu dopušta let špijunskim avionima
Sporazum o otvorenom nebu, naime, dopušta nenaoružanim avionima nadzorne letove na čitavom teritoriju sve 34 države potpisnice. Cilj sporazuma je razviti transparentnost među zemljama u vezi njihovih vojnih aktivnosti i tako umanjiti međusobno nepovjerenje i moguće nesporazume, ali i olakšati nadzor nad provođenjem sporazuma o kontroli (nuklearnog) naoružanja i drugih sporazuma.
Policija američkog Capitola znala je za putanju ruskog aviona i unaprijed priopćila da će "autorizirani avion niskog leta ući u ograničeni zračni prostor iznad Capitola između 11 ujutro i 3 poslijepodne" te dodala da će "ovaj let nadzirati zapovjedni centar policije Capitola i druge savezne državne agencije".
Rusija vrši restrikcije u svom zračnom prostoru
Sporazum je stupio na snagu 2002. i otad je izvedeno više od 1200 letova "otvorenim nebom". Prema Pentagonu, špijunski avioni koji ih provode opremljeni su tipovima filma i senzora koji su određeni sporazumom. Svaka država prije leta dobiva plan leta u njihovom zračnom prostoru i šalje zračnu pratnju koja leti iznad aviona i tako osigurava da se drži zadanog plana.
Međutim, nekoliko američkih obavještajnih i vojnih dužnosnika izrazilo je bojazan da Rusija koristi svoju najmoderniju tehnologiju kako bi prekršila, ako ne pravila, onda duh sporazuma. Bivši pomoćnik državnog tajnika za biro kontrole naoružanja Steve Radaker posvjedočio je pred Kongresom da se Rusija drži Sporazuma o otvorenom nebu, ali da je poduzela mjere koje nisu dosljedne s duhom sporazuma.
Primjerice, sve potpisnice imaju obvezu dopustiti pristup čitavom svom teritoriju, ali Rusija je uspostavila restrikcije iznad Moskve, Čečenije i u blizini Abhazije i Južne Osetije, dvije odmetnute gruzijske pokrajine pod ruskom kontrolom.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/video-ruski-spijunski-avion-preletio-iznad-washingtona/987702.aspx
Guest- Guest
My Brother Billo- Posts : 2237
2017-04-17
Re: Ruski špijunski avion preletio iznad Washingtona
naslov je hranjiva doza mekinja...
Sijeno, čini mi se.mutava baštarda wrote:naslov je hranjiva doza mekinja...
Eroo- Posts : 79089
2016-07-22
Eroo wrote:Sijeno, čini mi se.mutava baštarda wrote:naslov je hranjiva doza mekinja...
ero tovare ti ne žvačeš sijeno? ti čekaš da trava naraste?
Guest- Guest
Gnječ wrote:Eroo wrote:Sijeno, čini mi se.mutava baštarda wrote:naslov je hranjiva doza mekinja...
ero tovare ti ne žvačeš sijeno? ti čekaš da trava naraste?
Ae, ipak nisu tako efikasni kao hr kontrolori u Batajnici...na licu mesta, jelte.
2016-07-22
PS:
Jebate, Gnječ mi djeluje normalno, izgleda da je poludija...
čini ti seEroo wrote:PS:
Guest- Guest
Sve da i poludi, ne bi ni primijetili...Noor wrote:čini ti seEroo wrote:PS:
2016-07-22
Similar topics
» Golemi kineski špijunski balon lebdi iznad Amerike
» Ruski špijunski brod plovi blizu američke obale, ne odgovara na pozive
» Oboren turski avion iznad Grčke!
» Užasno: ruski migovi iznad Beograda
» Ruski zrakoplovi u spijunskoj misiji iznad Hrvatske
» Ruski špijunski brod plovi blizu američke obale, ne odgovara na pozive
» Oboren turski avion iznad Grčke!
» Užasno: ruski migovi iznad Beograda
» Ruski zrakoplovi u spijunskoj misiji iznad Hrvatske