Šizoidna deklaracija
Page 3 of 3
Page 3 of 3 • 1, 2, 3
Re: Šizoidna deklaracija
Triny wrote:
Nešto te baš pogodilo u ovim citatima, valjda onaj dio koji se odnosi na religiju.
Knjiga se uopće ne bavi sudom i prosuđivanjem nečijih postupaka, nego pokušava objasniti uzroke nečijih postupaka.Podučavajući nas o uzrocima i genezi zla, ponerologija jedva da pominje čovjekovu krivicu. Tako, ona ne rješava dugovječni problem ljudske odgovornosti, mada baca dodatno svjetlo od strane njegove uzročnosti. Kad pokušavamo da ispravimo naše shvatanje kompleksne uzročnosti fenomena i spoznamo veću individualnu ovisnost od operacija vanjskih faktora, postajemo svjesni činjenice koliko mi malo poznajemo to područje. Na toj tački, bilo koje moralno prosuđivanje o nekoj drugoj osobi kao vrednoj krivnje, pada nam u oči kao nešto što je bazirano na emocionalnim reakcijama ili vijekovima staroj tradiciji.Ukoliko se stalno suzdržavamo od moralnog prosuđivanja drugih ljudi, mi prebacujemo našu pažnju na praćenje uzročnih procesa koji su odgovorni za kondicioniranje ponašanja druge osobe ili društva. To popravlja naše šanse za postizanje valjane mentalne higijene i naše sposobnosti za poimanje psihološke realnosti. Takvo uzdržavanje nas takođe osposobljava da izbjegnemo jednu grešku koja veoma efektivno truje umove i duše, konkretno, nametanje moralizirajućih interpretacija aktivnostima patoloških faktora. Takođe, treba da izbjegavamo svako emocionalno upetljavanje a vlastiti egotizam i egocentričnost bolje da kontrolišemo, pomažući tako sprovođenje jedne objektivne analize tih fenomena.
Međutim, kad se nađu obuhvaćeni veoma stresnim situacijama, šizoidni nedostaci kod njih dovode do toga da te osobe veoma lako kolabiraju. Njihov kapacitet za razmišljanje postaje karakteristično zagušen, pa šizoidi onda zapadaju u reaktivna psihotička stanja koja su po izgledu slična šizofreniji, tako da to onda vodi do uspostavljanja pogrešne dijagnoze.
Ozbiljniji slučajevi su u većoj meri anti-psihološki nastrojeni i puni prezira prema normalnim ljudima; oni pokazuju tendenciju da budu aktivni u procesima geneze zla u široj skali. Njihovi snovi su sačinjeni od izvesnog idealizma sličnog idejama normalnih ljudi. Oni bi želeli da reformišu svet u skladu sa svojim željama, ali nisu sposobni da predvide mnogo dalekosežnije implikacije i posledice. Začinjena devijacijama, njihova vizija može uticati na naivne buntovnike ili ljude koji su pretrpeli nepravdu. Postojanje društvene nepravde može izgledati kao opravdanje za radikalan pogled na svet i za prihvatanje takvih vizija.
Osećaj da je drugačiji.
Plitka nostalgija, karakteristična za psihopatiju.
daklem, nije govno nego se pas posra... ako neka osoba ne podržava gender ideologiju, pobačaj, eutanaziju i ostale "moralne represalije" današnje mainstream ideologije onda se "šizoidna deklaracija" ne bavi njegovom odgovornošću nego njegovom (ne)patologijom (sic!) .. to ja zovem zloupotrebom "znanosti" u ideološke svrhe.. pa naravno da sam bila inspirarana našom raspravicom na Religiji... međutim, imam toliko utakmica u nogama sa daleko "opasnijim" igračima poput henoka, Le Roi Soleila i svih njegovih inkarnacija, brighta, RN, frash ginger, jungfuom, zeevom, tako da mi ti dođeš kao mala maca koja prede svoju sivu vunu.. :P
Guest- Guest
zaboravila sam enjoy.. ta je žena bila tako strastvena u opravdavanju partizanskih zločina... a prodavala se pod talijanku... svega se čovek nagleda na ovom lepom svetu... pa tak.. je...
Guest- Guest
metilda wrote:daklem, nije govno nego se pas posra... ako neka osoba ne podržava gender ideologiju, pobačaj, eutanaziju i ostale "moralne represalije" današnje mainstream ideologije onda se "šizoidna deklaracija" ne bavi njegovom odgovornošću nego njegovom (ne)patologijom (sic!) .. to ja zovem zloupotrebom "znanosti" u ideološke svrhe.. pa naravno da sam bila inspirarana našom raspravicom na Religiji... međutim, imam toliko utakmica u nogama sa daleko "opasnijim" igračima poput henoka, Le Roi Soleila i svih njegovih inkarnacija, brighta, RN, frash ginger, jungfuom, zeevom, tako da mi ti dođeš kao mala maca koja prede svoju sivu vunu.. :P
Izgleda da danas nije tako lijep dan kao nekidan.
Daklem, knjigu uopće nisi pročitala i lupetaš bez veze.
Javi se kad i ako ju pročitaš.
I nešto si skroz pobrkala, tema uopće nisi ti. Ni ja.
Trinity-
2014-04-17
pa tko je rekao da smo tema ti ili ja? osim što si pripomenula raspravicu na Religiji no svejedno, bit citata knjige koju neću pročitati jer imam pametnijeg posla jest da se razmišljanje koje nije uz dlaku mainstrem razmišljanju opisuje kao patološko.. što reći na to osim da je isto razmišljanje bolesno... nikada umjetnici, pjesnici, filozofi i književnici nisu išli uz dlaku mainstream razmišljanju.. tako ni religijski proroci.. uključiv tu i Isusa Krista ako ćeš ga promatrati tek kao proroka nisu bili "in" daklem... gdje je tu patologija.. ja ne razmem.. a možda i ne razumim.. ako ništa sviđa mi se abenov izričaj koji baš nitko pod kapom Božijom ne razumije pa ni Mativka iako voli su njim predikati. sviđa mi se ovako miješati dijalekte.. jesam li shizoidna?Triny wrote:metilda wrote:daklem, nije govno nego se pas posra... ako neka osoba ne podržava gender ideologiju, pobačaj, eutanaziju i ostale "moralne represalije" današnje mainstream ideologije onda se "šizoidna deklaracija" ne bavi njegovom odgovornošću nego njegovom (ne)patologijom (sic!) .. to ja zovem zloupotrebom "znanosti" u ideološke svrhe.. pa naravno da sam bila inspirarana našom raspravicom na Religiji... međutim, imam toliko utakmica u nogama sa daleko "opasnijim" igračima poput henoka, Le Roi Soleila i svih njegovih inkarnacija, brighta, RN, frash ginger, jungfuom, zeevom, tako da mi ti dođeš kao mala maca koja prede svoju sivu vunu.. :P
Guest- Guest
ljudi neoliberalni kapitalizam ne razumu ni na standardnom jaziku, ni nan usođen adaptivni mehanizam ko za ufanje u boga, pa ga se moro izgroditi svaki zose u mozgu ex nihilo:(
ali ako se oćeš samo covati, unda je to uvika lipše čuti po domoćemu:)
ali ako se oćeš samo covati, unda je to uvika lipše čuti po domoćemu:)
2014-04-16
A ja zaboravih da ako hoćeš o partizanima, možeš dva pdf iznad, nemoj mi samo o tome ovdje...metilda wrote:zaboravila sam enjoy.. ta je žena bila tako strastvena u opravdavanju partizanskih zločina... a prodavala se pod talijanku... svega se čovek nagleda na ovom lepom svetu... pa tak.. je...
Trinity-
2014-04-17
Bit citata i knjige i istraživanja jest da ne sudiš nešto i komentiraš nešto što nisi pročitala.metilda wrote:pa tko je rekao da smo tema ti ili ja? osim što si pripomenula raspravicu na Religiji no svejedno, bit citata knjige koju neću pročitati jer imam pametnijeg posla jest da se razmišljanje koje nije uz dlaku mainstrem razmišljanju opisuje kao patološko.. što reći na to osim da je isto razmišljanje bolesno... nikada umjetnici, pjesnici, filozofi i književnici nisu išli uz dlaku mainstream razmišljanju.. tako ni religijski proroci.. uključiv tu i Isusa Krista ako ćeš ga promatrati tek kao proroka nisu bili "in" daklem... gdje je tu patologija.. ja ne razmem.. a možda i ne razumim.. ako ništa sviđa mi se abenov izričaj koji baš nitko pod kapom Božijom ne razumije pa ni Mativka iako voli su njim predikati. sviđa mi se ovako miješati dijalekte.. jesam li shizoidna?Triny wrote:metilda wrote:daklem, nije govno nego se pas posra... ako neka osoba ne podržava gender ideologiju, pobačaj, eutanaziju i ostale "moralne represalije" današnje mainstream ideologije onda se "šizoidna deklaracija" ne bavi njegovom odgovornošću nego njegovom (ne)patologijom (sic!) .. to ja zovem zloupotrebom "znanosti" u ideološke svrhe.. pa naravno da sam bila inspirarana našom raspravicom na Religiji... međutim, imam toliko utakmica u nogama sa daleko "opasnijim" igračima poput henoka, Le Roi Soleila i svih njegovih inkarnacija, brighta, RN, frash ginger, jungfuom, zeevom, tako da mi ti dođeš kao mala maca koja prede svoju sivu vunu.. :P
Trinity-
2014-04-17
Ja se držim priče koju sam čula kao mala, a ide ovako: kada sjevne, brojiš do grmljavine i to otprilike označava kilometre, metre, gdje je grom udario :)metilda wrote:
i ja volim slušati grmljavinu, ali samo ujutro dok sam u krevetu... volim onih 8 sekundi dok grmljavina dođe do mene iza munje.. jel' 8 sekundi???
Guest- Guest
Nisi, samo si znatiželjna, što je lijepa karakteristika, iako ima ona izreka: znatiželja je ubila mačku :Dmetilda wrote:
ako ništa sviđa mi se abenov izričaj koji baš nitko pod kapom Božijom ne razumije pa ni Mativka iako voli su njim predikati. sviđa mi se ovako miješati dijalekte.. jesam li shizoidna? [/size]
Ja s njim pokušavam razgovarati po "sluhu" :)
Guest- Guest
Triny wrote:
Bit citata i knjige i istraživanja jest da ne sudiš nešto i komentiraš nešto što nisi pročitala.
eto vidiš, došle smo do srži problema... citiram tekst iz tvoje knjige: "Međutim, kad se nađu obuhvaćeni veoma stresnim situacijama, šizoidni nedostaci kod njih dovode do toga da te osobe veoma lako kolabiraju" .. a sad se sjeti što si napisala za citat iz knjige koji sam ja stavila na Religiji o genezi zla u čovjeku.. napisala si "koještarije" a da cijelu knjigu nisi pročitala... dakle, razlika je u tome što ja nisam tebi postavila dijagnozu.. osim da ne razumiješ materiju o kojoj ja govorim jer si možda pročitala Bibliju ali nisi i silne knjige koje se studiraju na teologiji... niti ćeš ih pročitati jer te ne zanimaju.. zašto bi dakle ja pročitala knjigu koja sve što nije ljevičarski mainstream naziva shizoidnim.. zašto bih gubila vrijeme na to.. dovoljni su pomno odabrani citati koje si stavila..
Guest- Guest
mativka wrote:Nisi, samo si znatiželjna, što je lijepa karakteristika, iako ima ona izreka: znatiželja je ubila mačku :Dmetilda wrote:
ako ništa sviđa mi se abenov izričaj koji baš nitko pod kapom Božijom ne razumije pa ni Mativka iako voli su njim predikati. sviđa mi se ovako miješati dijalekte.. jesam li shizoidna? [/size]
Ja s njim pokušavam razgovarati po "sluhu" :)
jutros sam uranila, pijem kavu i razmišljam o tome kako vrijeme neumitno prolazi a mi ne znamo ni dana ni časa kad ćemo se preseliti s ovoga svijeta.. razmišljam o tome kako svi mudri ljudi kažu da nas se o ničemu neće pitati na kraju života nego o tome koliko smo dali ljubavi.. svi ovi forumi zapravo nakon nekog vremena počinju ubijati ljubav u nama.. zato za sada zatvaram stranicu... pusa
Guest- Guest
Jesi ga nadrobila bez veze.metilda wrote:Triny wrote:
Bit citata i knjige i istraživanja jest da ne sudiš nešto i komentiraš nešto što nisi pročitala.
eto vidiš, došle smo do srži problema... citiram tekst iz tvoje knjige: "Međutim, kad se nađu obuhvaćeni veoma stresnim situacijama, šizoidni nedostaci kod njih dovode do toga da te osobe veoma lako kolabiraju" .. a sad se sjeti što si napisala za citat iz knjige koji sam ja stavila na Religiji o genezi zla u čovjeku.. napisala si "koještarije" a da cijelu knjigu nisi pročitala... dakle, razlika je u tome što ja nisam tebi postavila dijagnozu.. osim da ne razumiješ materiju o kojoj ja govorim jer si možda pročitala Bibliju ali nisi i silne knjige koje se studiraju na teologiji... niti ćeš ih pročitati jer te ne zanimaju.. zašto bi dakle ja pročitala knjigu koja sve što nije ljevičarski mainstream naziva shizoidnim.. zašto bih gubila vrijeme na to.. dovoljni su pomno odabrani citati koje si stavila..
Čisto sumnjam da bi se autora knjige koji je proživio komunističku diktaturu i torturu moglo nazvati ljevičarem.
Ne znam di si se prepoznala pa ovako emotivno reagiraš, ali ti mi stvarno nisi bila inspiracija za ovu temu.
Trinity-
2014-04-17
Kada postigneš stupanj svjesnosti davanja i ispunjenje istoga, možeš biti zadovoljna osoba. Osoba koja je u konstantnoj potrazi za traženjem je uvijek nesretna osoba.metilda wrote:
jutros sam uranila, pijem kavu i razmišljam o tome kako vrijeme neumitno prolazi a mi ne znamo ni dana ni časa kad ćemo se preseliti s ovoga svijeta.. razmišljam o tome kako svi mudri ljudi kažu da nas se o ničemu neće pitati na kraju života nego o tome koliko smo dali ljubavi.. svi ovi forumi zapravo nakon nekog vremena počinju ubijati ljubav u nama.. zato za sada zatvaram stranicu... pusa
Zato uvijek imaš mogućnost biranja tema i ljudi koji su poticajni :)
Guest- Guest
Triny wrote:Jesi ga nadrobila bez veze.metilda wrote:Triny wrote:
Čisto sumnjam da bi se autora knjige koji je proživio komunističku diktaturu i torturu moglo nazvati ljevičarem.
Ne znam di si se prepoznala pa ovako emotivno reagiraš, ali ti mi stvarno nisi bila inspiracija za ovu temu.
joj, tek sad sam stigla pogledati i ovu temu, ima puno posla ovih dana, jesen je i treba pobrati sve ono što smo posijali u proljeće i ljeto.. bez obzira tko je autor knjige i njegovo iskustvo, sjetila sam se da je Crkva Terezu Avilsku poslala na inkviziciju i smatrala da je opsjednuta.. slično je bilo i sa Ignacijem Loyolom na temelju čijih je duhovnih iskustava Juraj Gusić napisao onu knjigu "Duhovni putovi" iz koje sam stavila citate na onoj temi na Religiji... tako na "obične" ljude djeluju "neobični" ljudi sa neobičnim stavovima, razmišljanjima i iskustvima... u svakom slučaju termin "šizoidna deklaracija" nije priličan ni za kojeg čovjeka ako svako ljudsko biće promatramo kao dijete Božje... svi su ljudi različiti, neki preosjetljivi, neki neosjetljivi, ali ne možemo im unaprijed davati psihijatrijsku dijagnozu... ne znam zašto ti nisam inspirativna.. meni je svatko inspirativan, ali ne želim sa svakim razgovarati jer to može biti kontraproduktivno...
Guest- Guest
mativka wrote:Kada postigneš stupanj svjesnosti davanja i ispunjenje istoga, možeš biti zadovoljna osoba. Osoba koja je u konstantnoj potrazi za traženjem je uvijek nesretna osoba.metilda wrote:
Zato uvijek imaš mogućnost biranja tema i ljudi koji su poticajni :)
Ne znam.. ako je čovjek prezadovoljan sam sa sobom onda to može biti i znak oholosti.. zato se stalno preispitujem.. mislim da je svaki čovjek u neprestanom traženju.. ta nije li Augustin napisao: nemirno je srce naše dok se ne smiri u tebi Bože, a Isus odgovorio: nisam došao donijeti mir na svijet nego mač.. za obe ove rečenice treba puno objašnjenja... sad nemam ni vremena ni inspiracije...
Guest- Guest
metilda wrote:mativka wrote:metilda wrote:
jta nije li Augustin napisao: nemirno je srce naše dok se ne smiri u tebi Bože, a Isus odgovorio: nisam došao donijeti mir na svijet nego mač.. za obe ove rečenice treba puno objašnjenja... sad nemam ni vremena ni inspiracije...
zato sam našla citat.
Dva odsječka, poziv Levijev-Matejev i prijepor oko Isusova druženja i blagovanja s carinicima i grješnicima u uskoj su povezanosti s pojmom ‘carinik’. Carinici su onodobno bili nesretnjaci. Utjerivali su poreze od osiromašenih podanika, slovili su kao suradnici s okupacijskom rimskom vlašću. Pljačkali su svoje sunarodnjake u ime rimske uprave, bili su omraženi kao i svi suradnici s neprijateljem kroz svu povijest, ponekada ugonili i svoju osobnu dobit od podanika. A kako su Rimljani slovili za Židove kao bezbožnici, pogani, time su i carinici slovili kao suradnici s bezbožnicima, poganima, pa su ih smatrali poganima. Zakej bijaše nadcarinik, on je imao pod sobom carinike, pa je svaki carinik bio i ucijenjen i druge ucjenjivao, ugonio što je mogao više poreza i carina.
Upravo se takvima obraća Isus. Sam navodi razlog: Došao sam pozvati grješnike, ne pravednike, došao sam izliječiti bolesnike, liječnika ne trebaju zdravi. Samo Bog može promijeniti grješnika i bezbožnika u pravednika, nama je to nemoguće. Samo on je kadar promijeniti čovjekovo srce. Isusova simpatija prema tim jadnim stvorenjima očituje moć Isusove osobe i poziva.
http://www.medjugorje.hr/files/html/biblijska%20poruka%20dana%2015.1.2011.htm
Guest- Guest
Tko kaže da se nekome unaprijed daje psihijatrijska dijagnoza? Osim toga pa valjda i ti psihijatri nešto znaju, ti sad negiraš psihijatrijsku struku.metilda wrote:Triny wrote:Jesi ga nadrobila bez veze.metilda wrote:Triny wrote:
joj, tek sad sam stigla pogledati i ovu temu, ima puno posla ovih dana, jesen je i treba pobrati sve ono što smo posijali u proljeće i ljeto.. bez obzira tko je autor knjige i njegovo iskustvo, sjetila sam se da je Crkva Terezu Avilsku poslala na inkviziciju i smatrala da je opsjednuta.. slično je bilo i sa Ignacijem Loyolom na temelju čijih je duhovnih iskustava Juraj Gusić napisao onu knjigu "Duhovni putovi" iz koje sam stavila citate na onoj temi na Religiji... tako na "obične" ljude djeluju "neobični" ljudi sa neobičnim stavovima, razmišljanjima i iskustvima... u svakom slučaju termin "šizoidna deklaracija" nije priličan ni za kojeg čovjeka ako svako ljudsko biće promatramo kao dijete Božje... svi su ljudi različiti, neki preosjetljivi, neki neosjetljivi, ali ne možemo im unaprijed davati psihijatrijsku dijagnozu... ne znam zašto ti nisam inspirativna.. meni je svatko inspirativan, ali ne želim sa svakim razgovarati jer to može biti kontraproduktivno...
Osim toga, novija istraživanja pokazuju (ne znam jesam li to već ovdje napisala) da psihopati imaju drugačiju građu mozga.
Imaš pravo, ljudi su različiti i rađaju se takvi, kako dobri tako i loši.
Trinity-
2014-04-17
Ponerološki pristup baca novo svetlo na vekovima stara pitanja, ranije regulisana nalozima moralnog sistema i mora prouzrokovati reviziju metoda mišljenja. Kao hrišćanin, autor je prvobitno strahovao da bi to moglo prouzrokovati opasne kolizije sa drevnom tradicijom. Bavljenje tim pitanjem u svetlu Biblije je učinilo da ova strepnja postepeno nestane. Naprotiv, sada se čini da bi to mogao biti put da se naši procesi mišljenja približe originalnom i praiskonskom načinu razumevanju moralnih iskustava. Veoma karakteristično, čitanje Jevanđelja može pružiti učenja jasno povezana sa metodom razumevanja zla, izvedenog iz naučnih istraživanja njegovog porekla. Istovremeno, moramo predvideti da će proces korekcija i prilagođavanja biti tegoban i dugotrajan, što će verovatno preduprediti veću uzrujanost.
Možemo reći da ta spoznaja i vera, koja istovremeno pruža podršku našem umu i uvećava našu duhovnu snagu, predstavlja jedinu osnovu za preživljavanje i otpor u situacijama kada su pojedinac ili nacija ugroženi posledicama ponerogeneze, što ne može biti vrednovano u kategorijama prirodnog pogleda na svet. To je mišljenje mnogih čestitih ljudi. Ne možemo da poreknemo fundamentalnu vrednost ovog uverenja, ali ako ono vodi do prezrivog odnosa prema objektivnoj nauci u toj oblasti i učvršćuje egoizam prirodnog pogleda na svet, tada ljudi koji se drže tog uverenja postaju nesvesni činjenice da više ne djeluju u dobroj veri.
Nijedna glavna religija ne ukazuje na prirodu ovog makro-socijalnog patološkog fenomena; zbog toga ne možemo posmatrati religiozne zapovesti kao neku osnovu za prevazilaženje ove velike istorijske bolesti. Religija niti je specifičan serum, niti antibiotik protiv fenomena patokratije. Iako sadrži regenerativni faktor za obnavljanje duhovne snage pojedinaca i društva, religijska istina ne poseduje specifično naučno znanje, koje je neophodno za razumevanje patologije ovog fenomena i koje je istovremeno faktor izlečenja i generacije otpornosti ličnosti čoveka. Religijska vera i fenomen patokratije su u stvari na različitim nivoima realnosti, patokratija je u većoj meri ovozemaljska. To takođe objašnjava zašto ne može biti pravog sukoba između religijskog i ponerološkog znanja o ovom makro-socijalnom patološkom fenomenu.
Trinity-
2014-04-17
Page 3 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Anđelković: Deklaracija SDA loša kao i Islamska deklaracija Alije Izetbegovića
» Velikosrpska deklaracija
» Deklaracija o manjinama iz Jugoslavije
» Deklaracija o opstanku Srba
» Deklaracija katoličkih intelektualaca
» Velikosrpska deklaracija
» Deklaracija o manjinama iz Jugoslavije
» Deklaracija o opstanku Srba
» Deklaracija katoličkih intelektualaca
Page 3 of 3