Nismo mi Mađari ksenofobičniji od drugih naroda
Page 1 of 1
Nismo mi Mađari ksenofobičniji od drugih naroda
Strah od migranata iz Azije pomogao je vladajućem Fideszu u podizanju rejtinga i Orbán tu prednost, pogotovo pred nadirućim, također desnim, ali ekstremno desnim, Jobbikom (u prijevodu “Bolji”), ne planira ispustiti iz ruku. Iza njega stoji dvije trećine zastupnika u parlamentu, ima vlast u županijama i gotovo svim gradovima, uključujući i glavni.
http://www.vecernji.hr/svijet/nismo-mi-madari-ksenofobicniji-od-drugih-naroda-1114736
Da nema JOBBIKa koji je zaprijetio Fideszu da ce mu otet glasove i Fidesz je to prepoznao kuraz bi Orban bio ovako radikalan.
JOBBIK je zakon.
http://www.vecernji.hr/svijet/nismo-mi-madari-ksenofobicniji-od-drugih-naroda-1114736
Da nema JOBBIKa koji je zaprijetio Fideszu da ce mu otet glasove i Fidesz je to prepoznao kuraz bi Orban bio ovako radikalan.
JOBBIK je zakon.
RayMabus- Posts : 184137
2014-04-11
Re: Nismo mi Mađari ksenofobičniji od drugih naroda
– Cijene su slične onima u Hrvatskoj, no plaće su manje, oko 160.000 forinta ili 520 eura. Mirovina mi je do prije četiri godine bila dobra, no od tada ne raste. Iduće godine svi umirovljenici dobit će 0,9 posto veće mirovine, što je katastrofa prema onome što dobivaju drugi, posebno liječnici kojima će plaća rasti 35 posto, te javne službe. Možda će nam premijer povećati mirovine u izbornoj 2018. godini, pa da za njega glasujemo, ironično će Jozsef Mihovics (65), novinar u mirovini, bivši urednik dnevnika Zalai Hirlap, koji se tiska u 50.000 primjeraka. Živi u Zalaegerszegu, pedesetak kilometara od granice s Hrvatskom, i pripadnik je hrvatske nacionalne manjine. Kako, pitamo, gleda na politiku države prema migrantima i bodljikavu žicu na granici.
Žica nije rješenje
– Neki Mađari, a i ovdašnja državna televizija, pretjeruju u tom pogledu, a Hrvatska, koliko pratim, taj problem bagatelizira. Istina je negdje u sredini. Nisam za imigrante, naročito kad uzmemo u obzir to što u bogatoj Njemačkoj od 800.000 izbjeglica radi njih samo 60. Takvi ljudi nisu potrebni Mađarskoj, u kojoj desetak tisuća beskućnika živi na ulicama – ističe.
Boli ga kad Orbán na svojim nastupima ljude bodri s “Naprijed, Mađari!”, “Naprijed, Mađarska!”, kao da u državi nema i Hrvata, Nijemaca, Slovenaca... Nije zadovoljan odnosom prema manjinama i smatra da se vlada više bavi Mađarima izvan granice, u Slovačkoj, Rumunjskoj ili Srbiji, nego manjinama. Kao novinar kaže da su mediji slobodni, samo treba pronaći novine ili televiziju koja kome odgovara.
Nekad se ideologiji trebalo prilagoditi, a danas je profit iznad svega, kaže. To što se Mađarska okreće Rusiji ga ne čudi, veli, jer se Orbán okreće onima koji ga uvažavaju.
– Amerika i Njemačka ga ne primaju. Sve to čini zbog svojih interesa i interesa svojih ljudi, smatra. Mađarska se, navode analitičari, Rusiji okrenula i zbog plina. Balansira između Bruxellesa i Moskve, unatoč negativnim iskustvima s bivšim SSSR-om, a 1956. se protiv sovjetske okupacije podigla i revolucija, čiji se početak i danas slavi kao praznik.
Dr. Ernest Barić (71) iz Felsőszentmártona (Martinci), profesor ruskog jezika i književnosti, predavač na Filozofskom fakultetu u Pečuhu, kaže da je približavanje Rusiji i za njega, rusista po struci, još uvijek enigma. Vidi da ruski portali u zadnje vrijeme puno, i s velikim simpatijama, pišu o Mađarskoj.
– Sigurno da je posrijedi i vladavina Putina kojem se Orbán divi, kakvim i sam želi postati, očite su i simpatije prema Turskoj i Erdoganu, kao i prema Kazahstanu, Azerbajdžanu i pogotovo Kini, čijim će kapitalom i najvećom investicijom u sljedećih pet godina povezati Budimpeštu i Beograd četverotračnom željeznicom, čime bi Mađarska postala tranzicijski centar za kinesku robu. Sve to pokazuje da Mađarska teži tomu da bude nezaobilazni igrač u regiji, koketirajući s Bruxellesom, a stavljajući se na čelo Višegradske skupine, u čemu je više nego dobrodošla migrantska kriza. Imam dojam da se u budućnosti sve manje može računati na povijesnu i kulturološku povezanost Mađarske s Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom, što se još nedavno naglašavalo kao jedan od prioriteta. Važno je vjerojatno i to da Rusi Mađarskoj više nisu susjedi, i da u Rusiji nema pripadnika mađarske manjine, pa se smatra da ne postoji ugroza nacionalnih interesa ni u kojem pogledu
Žica nije rješenje
– Neki Mađari, a i ovdašnja državna televizija, pretjeruju u tom pogledu, a Hrvatska, koliko pratim, taj problem bagatelizira. Istina je negdje u sredini. Nisam za imigrante, naročito kad uzmemo u obzir to što u bogatoj Njemačkoj od 800.000 izbjeglica radi njih samo 60. Takvi ljudi nisu potrebni Mađarskoj, u kojoj desetak tisuća beskućnika živi na ulicama – ističe.
Boli ga kad Orbán na svojim nastupima ljude bodri s “Naprijed, Mađari!”, “Naprijed, Mađarska!”, kao da u državi nema i Hrvata, Nijemaca, Slovenaca... Nije zadovoljan odnosom prema manjinama i smatra da se vlada više bavi Mađarima izvan granice, u Slovačkoj, Rumunjskoj ili Srbiji, nego manjinama. Kao novinar kaže da su mediji slobodni, samo treba pronaći novine ili televiziju koja kome odgovara.
Nekad se ideologiji trebalo prilagoditi, a danas je profit iznad svega, kaže. To što se Mađarska okreće Rusiji ga ne čudi, veli, jer se Orbán okreće onima koji ga uvažavaju.
– Amerika i Njemačka ga ne primaju. Sve to čini zbog svojih interesa i interesa svojih ljudi, smatra. Mađarska se, navode analitičari, Rusiji okrenula i zbog plina. Balansira između Bruxellesa i Moskve, unatoč negativnim iskustvima s bivšim SSSR-om, a 1956. se protiv sovjetske okupacije podigla i revolucija, čiji se početak i danas slavi kao praznik.
Dr. Ernest Barić (71) iz Felsőszentmártona (Martinci), profesor ruskog jezika i književnosti, predavač na Filozofskom fakultetu u Pečuhu, kaže da je približavanje Rusiji i za njega, rusista po struci, još uvijek enigma. Vidi da ruski portali u zadnje vrijeme puno, i s velikim simpatijama, pišu o Mađarskoj.
– Sigurno da je posrijedi i vladavina Putina kojem se Orbán divi, kakvim i sam želi postati, očite su i simpatije prema Turskoj i Erdoganu, kao i prema Kazahstanu, Azerbajdžanu i pogotovo Kini, čijim će kapitalom i najvećom investicijom u sljedećih pet godina povezati Budimpeštu i Beograd četverotračnom željeznicom, čime bi Mađarska postala tranzicijski centar za kinesku robu. Sve to pokazuje da Mađarska teži tomu da bude nezaobilazni igrač u regiji, koketirajući s Bruxellesom, a stavljajući se na čelo Višegradske skupine, u čemu je više nego dobrodošla migrantska kriza. Imam dojam da se u budućnosti sve manje može računati na povijesnu i kulturološku povezanost Mađarske s Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom, što se još nedavno naglašavalo kao jedan od prioriteta. Važno je vjerojatno i to da Rusi Mađarskoj više nisu susjedi, i da u Rusiji nema pripadnika mađarske manjine, pa se smatra da ne postoji ugroza nacionalnih interesa ni u kojem pogledu
2014-04-11
Sigurno da je posrijedi i vladavina Putina kojem se Orbán divi, kakvim i sam želi postati, očite su i simpatije prema Turskoj i Erdoganu, kao i prema Kazahstanu, Azerbajdžanu i pogotovo Kini, čijim će kapitalom i najvećom investicijom u sljedećih pet godina povezati Budimpeštu i Beograd četverotračnom željeznicom, čime bi Mađarska postala tranzicijski centar za kinesku robu. Sve to pokazuje da Mađarska teži tomu da bude nezaobilazni igrač u regiji, koketirajući s Bruxellesom, a stavljajući se na čelo Višegradske skupine, u čemu je više nego dobrodošla migrantska kriza. Imam dojam da se u budućnosti sve manje može računati na povijesnu i kulturološku povezanost Mađarske s Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom, što se još nedavno naglašavalo kao jedan od prioriteta.
---
Neprijateljska kompozicija izbačena iz šina na pruzi Skoplje - Beograd 1944.
---
Neprijateljska kompozicija izbačena iz šina na pruzi Skoplje - Beograd 1944.
2014-04-11
Orban se zahebao ....nece Amerika dopustit Kini toliki utjecaj u Evropi.
Ode pruga u vazduh.
Ode pruga u vazduh.
2014-04-11
Standard nije velik ali svi rade nezaposlenost je par % i nema egzodusa kao ovdje, naravno večernji u službi fratara i jezuita prešuti bitne "detalje"
Kermit-
2014-04-17
Nebitan dio teksta.asilovski wrote:Standard nije velik ali svi rade nezaposlenost je par % i nema egzodusa kao ovdje, naravno večernji u službi fratara i jezuita prešuti bitne "detalje"
2014-04-11
http://ex-iskon.forumcroatian.com/t12044-zeljeznice-srbije-otpustaju-3-000-ljudi#552853
2014-04-11
U biti je sve ok. Problem je šta mi u Hr stalno u glavi mislimo da je Budmpešta sjeverno od Zagreba a u biti nije nego je dosta sjevero istocnije .....tako da ono tu smo , dodirujemo se al smo u suštini zapadnije od Budipešte i negravitramo joj a ni ona nama.
2014-04-11
nisu ksenofobičniji, samo normalniji
zapravo mađari isto razmišljaju kao i hrvati, samo nemaju birokratske brisel uhljebe "koji se rješavaju extremista" za vladare.. nego imaju ...svoje
Guest- Guest
Similar topics
» Mađari su super...inače...
» Mađari isprebijali Srbe
» Mađari,izgleda,lete iz EU
» Mađari dolaze po Vojvodinu
» Mađari masovno kupuju oružje
» Mađari isprebijali Srbe
» Mađari,izgleda,lete iz EU
» Mađari dolaze po Vojvodinu
» Mađari masovno kupuju oružje
Page 1 of 1