Mali ustasa
Page 12 of 15
Page 12 of 15 • 1 ... 7 ... 11, 12, 13, 14, 15
Re: Mali ustasa
Bona je isto što i bolan,samo ženskoga roda,a kona je komšinica.Winter is coming wrote:ja znam samo za 2 turcizma :avlija i bolan,neznam sta je bona i kona,pitacu eru,on sve znaTriny wrote:i hiljadu i sve što se moglo izreći ekavicom, lepo, leto, mleko...plus još bezbroj turcizama :)
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
To me jako čudi. Ako se ne varam u književnom srpskom je 30% turcizama...Ne znaš srpski?Winter is coming wrote:ja znam samo za 2 turcizma :avlija i bolan,neznam sta je bona i kona,pitacu eru,on sve znaTriny wrote:i hiljadu i sve što se moglo izreći ekavicom, lepo, leto, mleko...plus još bezbroj turcizama :)
Eroo- Posts : 79086
2016-07-22
U srpskom jeziku više od 8. 000 turcizama
Violeta TALOVIĆ | 13. avgust 2011. 20:51 | Komentara: 23Turske reči ušle u srpski jezik pre više vekova i odomaćile se. I Vuk zadržao turcizme u jeziku, pa i danas, nemajući zamenu, pijemo čaj, rakiju i kafu
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:341462-U-srpskom-jeziku-vise-od-8-000-turcizama
A zar mi imamo zamjenu za rakiju? Ili za top? Sapun? Bubreg? Majmuna? Budalu? Maramu? Čekić? Sat?Eroo wrote:U srpskom jeziku više od 8. 000 turcizama
Violeta TALOVIĆ | 13. avgust 2011. 20:51 | Komentara: 23
Turske reči ušle u srpski jezik pre više vekova i odomaćile se. I Vuk zadržao turcizme u jeziku, pa i danas, nemajući zamenu, pijemo čaj, rakiju i kafu
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:341462-U-srpskom-jeziku-vise-od-8-000-turcizama
Evo imamo turcizam sat,a rugamo se kad Srbi vele čas.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Ima, baš specifičan zbog kojeg nas poprijeko gledaju i u Osijeku i u Zagrebu, svima smo sumnjivi.dzmrdz wrote:Triny wrote:i hiljadu i sve što se moglo izreći ekavicom, lepo, leto, mleko...plus još bezbroj turcizama :)
Ovo je prvi put da cujem da jedno hrvatsko selo u tom delu Hrvatske ima takav govor.
Trinity-
2014-04-17
Oooo, ja ti toga znam puno...kapija, kašika, pendžer, kasina, tepsija, ćuprija ...ne mogu se sada svega sjetiti, al' prešaltam se ja automatski kad odem tamo...Winter is coming wrote:ja znam samo za 2 turcizma :avlija i bolan,neznam sta je bona i kona,pitacu eru,on sve znaTriny wrote:i hiljadu i sve što se moglo izreći ekavicom, lepo, leto, mleko...plus još bezbroj turcizama :)
Trinity-
2014-04-17
ma znam turskiEroo wrote:To me jako čudi. Ako se ne varam u književnom srpskom je 30% turcizama...Ne znaš srpski?Winter is coming wrote:ja znam samo za 2 turcizma :avlija i bolan,neznam sta je bona i kona,pitacu eru,on sve znaTriny wrote:i hiljadu i sve što se moglo izreći ekavicom, lepo, leto, mleko...plus još bezbroj turcizama :)
2014-04-14
bravo,neda mi se sad tu nekom objasnjavati da je prije Turske tu bila Bizantijska imperija i da su hrvati pricali cakavski,ikavski itd da nisu imali jezik nego posudili od Srbije,trazili dozvolu i srbija im odobrila,i od iskrivljenog srpskog napravili hrvatski jezik.radije cu se zajebavatiTriny wrote:Oooo, ja ti toga znam puno...kapija, kašika, pendžer, kasina, tepsija, ćuprija ...ne mogu se sada svega sjetiti, al' prešaltam se ja automatski kad odem tamo...Winter is coming wrote:ja znam samo za 2 turcizma :avlija i bolan,neznam sta je bona i kona,pitacu eru,on sve znaTriny wrote:i hiljadu i sve što se moglo izreći ekavicom, lepo, leto, mleko...plus još bezbroj turcizama :)
2014-04-14
To ti je dobro, sa'ćeš lakše naučit srpski.Winter is coming wrote:ma znam turskiEroo wrote:To me jako čudi. Ako se ne varam u književnom srpskom je 30% turcizama...Ne znaš srpski?Winter is coming wrote:ja znam samo za 2 turcizma :avlija i bolan,neznam sta je bona i kona,pitacu eru,on sve znaTriny wrote:i hiljadu i sve što se moglo izreći ekavicom, lepo, leto, mleko...plus još bezbroj turcizama :)
2016-07-22
Ne hvalite se, Srbijanci ste ukrali hercegovački jezik, kojeg se ni do danas niste naučili. Došli do tri padeža i tu stali...Winter is coming wrote:bravo,neda mi se sad tu nekom objasnjavati da je prije Turske tu bila Bizantijska imperija i da su hrvati pricali cakavski,ikavski itd da nisu imali jezik nego posudili od Srbije,trazili dozvolu i srbija im odobrila,i od iskrivljenog srpskog napravili hrvatski jezik.radije cu se zajebavatiTriny wrote:Oooo, ja ti toga znam puno...kapija, kašika, pendžer, kasina, tepsija, ćuprija ...ne mogu se sada svega sjetiti, al' prešaltam se ja automatski kad odem tamo...Winter is coming wrote:ja znam samo za 2 turcizma :avlija i bolan,neznam sta je bona i kona,pitacu eru,on sve znaTriny wrote:i hiljadu i sve što se moglo izreći ekavicom, lepo, leto, mleko...plus još bezbroj turcizama :)
2016-07-22
zelja mi je nauciti ruski a srpski valjda znam kad me svi razumiju haha ili i ti razumijes moj turski
2014-04-14
Bezbeli, bilo bi jazuk da ne razumijem.Winter is coming wrote:zelja mi je nauciti ruski a srpski valjda znam kad me svi razumiju haha ili i ti razumijes moj turski
2016-07-22
Winter is coming wrote:zelja mi je nauciti ruski a srpski valjda znam kad me svi razumiju haha ili i ti razumijes moj turski
Dovoljno ti je oduzet se od alkohola na svakodnevnoj bazi, malo plakati,malo se smijati...nauciti besciljno bauljati ulicama i odmah se uklopis. Jebo jezik :)
Guest- Guest
jednu stvar priznam da nikad necu izgleda nauciti a to je u vezi luka,npr tu svako selo ima svoj naziv za bijeli luk,crveni crni,cesnjak jebiga,sad kad me neko posalje nekad da kupim neki luk,ja kupim i jedan i drugi hahaMaximusDecimusMiridije wrote:Winter is coming wrote:zelja mi je nauciti ruski a srpski valjda znam kad me svi razumiju haha ili i ti razumijes moj turski
Dovoljno ti je oduzet se od alkohola na svakodnevnoj bazi, malo plakati,malo se smijati...nauciti besciljno bauljati ulicama i odmah se uklopis. Jebo jezik :)
2014-04-14
jebiga,sva glavna jela i salate su bezveze bez luka
2014-04-14
Umaci isto. Ja radim za pastu umake sam....nedavno sam bas ono. A zvucat ce sjebano ali stvarno ima smisla. Dakle svjezu piletinu u blenderu usitnio. Dodao isto na sitno nasjecenog luka bas onako dosta i cesnjaka. I feferon na sitno isto bez sjemenki. Sve to u tavu na mrvicu ulja. Onda dodao malo maslinovog ulja domaceg ali stvarno tek toliko...nakon toga ide chilli usitnjeni i crni onaj u zrnima papar par zrna, malo kurkume nakon par minuta. I onda izblendane rajcice...i lagano ukuhao. Jebemtisve! Tekuca ljubav. S pastom ludilo ide. Oce me to kuhanje i amen!
Guest- Guest
Istina, jos imate nadimke Ceca, Meca i Keca.Triny wrote:Ima, baš specifičan zbog kojeg nas poprijeko gledaju i u Osijeku i u Zagrebu, svima smo sumnjivi.dzmrdz wrote:Triny wrote:i hiljadu i sve što se moglo izreći ekavicom, lepo, leto, mleko...plus još bezbroj turcizama :)
Ovo je prvi put da cujem da jedno hrvatsko selo u tom delu Hrvatske ima takav govor.
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Blago tvojoj ženi...MaximusDecimusMiridije wrote:Umaci isto. Ja radim za pastu umake sam....nedavno sam bas ono. A zvucat ce sjebano ali stvarno ima smisla. Dakle svjezu piletinu u blenderu usitnio. Dodao isto na sitno nasjecenog luka bas onako dosta i cesnjaka. I feferon na sitno isto bez sjemenki. Sve to u tavu na mrvicu ulja. Onda dodao malo maslinovog ulja domaceg ali stvarno tek toliko...nakon toga ide chilli usitnjeni i crni onaj u zrnima papar par zrna, malo kurkume nakon par minuta. I onda izblendane rajcice...i lagano ukuhao. Jebemtisve! Tekuca ljubav. S pastom ludilo ide. Oce me to kuhanje i amen!
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
uh neki dan nadjoh neki azijski restoran prodaju neku chicken teryjaki sa piletinom,povrcem i naravno rizom ali imaju neki dobar sos isto,ubih se sa timMaximusDecimusMiridije wrote:Umaci isto. Ja radim za pastu umake sam....nedavno sam bas ono. A zvucat ce sjebano ali stvarno ima smisla. Dakle svjezu piletinu u blenderu usitnio. Dodao isto na sitno nasjecenog luka bas onako dosta i cesnjaka. I feferon na sitno isto bez sjemenki. Sve to u tavu na mrvicu ulja. Onda dodao malo maslinovog ulja domaceg ali stvarno tek toliko...nakon toga ide chilli usitnjeni i crni onaj u zrnima papar par zrna, malo kurkume nakon par minuta. I onda izblendane rajcice...i lagano ukuhao. Jebemtisve! Tekuca ljubav. S pastom ludilo ide. Oce me to kuhanje i amen!
2014-04-14
Winter is coming wrote:uh neki dan nadjoh neki azijski restoran prodaju neku chicken teryjaki sa piletinom,povrcem i naravno rizom ali imaju neki dobar sos isto,ubih se sa timMaximusDecimusMiridije wrote:Umaci isto. Ja radim za pastu umake sam....nedavno sam bas ono. A zvucat ce sjebano ali stvarno ima smisla. Dakle svjezu piletinu u blenderu usitnio. Dodao isto na sitno nasjecenog luka bas onako dosta i cesnjaka. I feferon na sitno isto bez sjemenki. Sve to u tavu na mrvicu ulja. Onda dodao malo maslinovog ulja domaceg ali stvarno tek toliko...nakon toga ide chilli usitnjeni i crni onaj u zrnima papar par zrna, malo kurkume nakon par minuta. I onda izblendane rajcice...i lagano ukuhao. Jebemtisve! Tekuca ljubav. S pastom ludilo ide. Oce me to kuhanje i amen!
A mislim sve je to s krupnijim mjesanjem namirnica u umacima od njih i poteklo. Nasi su umaci mahom za pastu i rizu dosta jednostavniji. Izuzev plodova mora. Ja se s rizom isto volim zajebavati. Ali je zajeb sto nemozes bas za rizu da bude rijedak umak. Mora biti dosta gusce. A to zna biti zeru kompliciranije. Ali nacelno je jednostavno isto.
Guest- Guest
Page 12 of 15 • 1 ... 7 ... 11, 12, 13, 14, 15
Similar topics
» MESIĆ U JASENOVCU 'Ako netko govori kao ustaša, onda je on ustaša
» Šešelj:'Milanović je ustaša lažnjak,pravi ustaša je Kolinda'
» Ustaša
» ustaša sdp-ovac
» Neandertalac ustasa
» Šešelj:'Milanović je ustaša lažnjak,pravi ustaša je Kolinda'
» Ustaša
» ustaša sdp-ovac
» Neandertalac ustasa