Stiže promjena vremena: kiša i zahlađenje
Page 1 of 3
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Stiže promjena vremena: kiša i zahlađenje
VIJESTI
|02.09.2016. |07:52 >07:55- [url=https://twitter.com/share?url=http://hr.n1info.com/a146875/Vijesti/Stize-promjena-vremena-kisa-i-zahladjenje.html&text=Sti%C5%BEe promjena vremena: ki%C5%A1a i zahla%C4%91enje][/url]
[size=36]Stiže promjena vremena: kiša i zahlađenje[/size]
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL
Autor teksta:
[size=13]N1info
[/size]
- [url=https://twitter.com/share?url=http://hr.n1info.com/a146875/Vijesti/Stize-promjena-vremena-kisa-i-zahladjenje.html&text=Sti%C5%BEe promjena vremena: ki%C5%A1a i zahla%C4%91enje][/url]
Američki model u svom operativnom izdanju već nekoliko dana crta izrazito velike količine kiše na Jadranu, ponegdje i preko 100 litara unutar 48 sati. Na Jadranu bi prvo zapuhalo jugo, a potom i bura.
Prve dane rujna obilježava stabilno vrijeme po anticikloni. Iako je klimatološki jesen počela, ljeto će nas kalendarski pratiti sve do ekvinocija koji će se dogoditi 22. rujna u 14 sati u 21 minutu, piše Crometeo.
Klimatološke obrade meteorološkog ljeta tek će se objaviti, no sasvim je sigurno da aktualno ljeto u konačnici neće biti ni blizu vruće kao prošlo, iako se posvuda bilježi pozitivno temperaturno odstupanje od temperaturnog prosjeka.
Dok u unutrašnjosti zemlje i dijelu sjevernog Jadrana oborina nije nedostajalo, u velikom dijelu Dalmacije, osobito uz obalu i na otocima, počinju se osjećati posljedice ljetne suše. Pri tome je osobito sušno bilo u srpnju, kada su mnoga mjesta u Dalmaciji zabilježila tek jednoznamenkastu mjesečnu količinu oborina, a stanje je vrlo slično i za kolovoz za obalu i otoke srednje i južne Dalmacije.
Kiši i osvježenju mnogi bi se obradovali, osobito poljoprivrednici u Dalmaciji, a sada je sve izvjesnije da će se to dogoditi već u noći s nedjelje na ponedjeljak.
Do kraja tjedna nas očekuje stabilno vrijeme uz obilje sunca i visoke temperature zraka. Kratki popodnevni pljuskovi uglavnom su sporadično mogući u planinskom području. Temperature zraka bit će visoke, više od normale za dio godine. Tako će u mnogim predjelima posljednjeg dana kolovoza najviša dnevna temperatura biti oko vrućih 30°C, a ponegdje i nešto viša od toga. Dodatno će zatopliti u unutrašnjosti zemlje prema kraju tjedna, a u dane vikenda postoji mogućnost da se na krajnjem istoku Slavonije temperature približe vrlo vrućih 35 Celzijevih stupnjeva.
Vjetar će biti većinom slab, na Jadranu noćni burin i dnevni maestral koji bi nešto jači mogao biti na moru Dalmacije u popodnevnim satima.
Tijekom nedjelje predviđa se premještanje ciklone preko britanskog otočja prema Sjevernom moru i dalje centrom prema Danskoj. Hladna fronta spomenute ciklone prošla bi u noći na ponedjeljak Alpe, a nad sjevernom Italijom bi se tijekom ponedjeljka stvorio sekundarni ciklonalni centar što bi označilo početak jače promjene vremena u našim krajevima.
Kako bi u isto vrijeme nad zapadnom i srednjom Europom jačalo polje visokog tlaka zraka, nad našim područjem uspostavilo bi se pretežno sjeverno visinsko strujanje što bi značilo da nam stiže kiša, na Jadranu i obilnija, sve praćeno izraženijim padom temperature zraka.
Američki model u svom operativnom izdanju već nekoliko dana crta izrazito velike količine kiše na Jadranu, ponegdje i preko 100 litara unutar 48 sati. Na Jadranu bi prvo zapuhalo jugo, a potom i bura.
Dok bi prema sredini tjedna tlak zraka zbog jačanja kontinentalne anticiklone postupno rastao, nad nama bi se još neko vrijeme zadržavala ciklona i višim slojevima troposfere, što bi podržavalo nestabilno i svježe vrijeme nekoliko dana, piše Crometeo.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Re: Stiže promjena vremena: kiša i zahlađenje
Konačno jedna lijepa i umirujuća vijest.
Jer ove proklete topline mi je već pun kurac!
2014-04-22
A što je muha i komaraca tek. Disati ne daju.
2014-04-22
Winter is coming?
2014-04-14
Pakao još traje. Danas sam se tri puta tuširao.
Pa dokle više?
Pa dokle više?
2014-04-22
jastreb wrote:Konačno jedna lijepa i umirujuća vijest.
Guest- Guest
Jastrebe, po ovome kisa ce se malo izdivljati, a onda nastavljamo po starome. Weather Channel potvrdjuje...moguce je da je za Rijeku druga prognoza.
Guest- Guest
Hooliganjetta wrote:
Pa ne lijepi sliku svoju gdje stignes... :)
Guest- Guest
Moje pčelice se raduju takvoj prognozi...kolerik wrote:Jastrebe, po ovome kisa ce se malo izdivljati, a onda nastavljamo po starome. Weather Channel potvrdjuje...moguce je da je za Rijeku druga prognoza.
mutava baštarda- Posts : 21037
2015-09-14
kupi klimaanlage...ebote..zivis u kamenom dobu??jastreb wrote:Konačno jedna lijepa i umirujuća vijest.
Guest- Guest
Aha...zažalit ćeš ti za vrućinom nakon prve kiše...jastreb wrote:Konačno jedna lijepa i umirujuća vijest.
Trinity-
2014-04-17
Ne. Poučen iskustvima prijašnjih godina,uživat ću.Triny wrote:Aha...zažalit ćeš ti za vrućinom nakon prve kiše...jastreb wrote:Konačno jedna lijepa i umirujuća vijest.
Normalno ,ne treba da budu one kišurine koje izazivaju poplave,ali jedna dobra kiša i bura i onda idemo na gljive.
2014-04-22
Puno toga u zadnje vrijeme Sijerković obećava. Ne bih se na njega previše oslanjao, jebi ga, ti se pripremiš, on otegne papke pa se ti žali kome oćeš što si ošo u polje, a kiša ljosnula ili odaš gradom s anbrelon u rukama, a sunce tuče sve u 16 pa ti se ljudi smiju.
jastreb wrote:Ne. Poučen iskustvima prijašnjih godina,uživat ću.Triny wrote:Aha...zažalit ćeš ti za vrućinom nakon prve kiše...jastreb wrote:Konačno jedna lijepa i umirujuća vijest.
Normalno ,ne treba da budu one kišurine koje izazivaju poplave,ali jedna dobra kiša i bura i onda idemo na gljive.
kako da ne, po narudžbi
Guest- Guest
Najbolje gljive se tartufi, ali njih ima samo u Motovunskoj šumi, i treba ti pas ili svinja da ti ih nanjuše.
crvenkasti-
2014-04-17
ja sam imala temu o vaznosti kisobrana na starom forumu :Dudba wrote:Puno toga u zadnje vrijeme Sijerković obećava. Ne bih se na njega previše oslanjao, jebi ga, ti se pripremiš, on otegne papke pa se ti žali kome oćeš što si ošo u polje, a kiša ljosnula ili odaš gradom s anbrelon u rukama, a sunce tuče sve u 16 pa ti se ljudi smiju.
2014-04-12
Lijepo, treba ljudima skrenuti pažnju kako je to stvarčica koju svi uzimaju zdravo za gotovo korisna kada ju imaš dok pljušti i kada ju nemaš za lijepog vremena da ne smeta bezveze.maggie13 wrote:ja sam imala temu o vaznosti kisobrana na starom forumu :Dudba wrote:Puno toga u zadnje vrijeme Sijerković obećava. Ne bih se na njega previše oslanjao, jebi ga, ti se pripremiš, on otegne papke pa se ti žali kome oćeš što si ošo u polje, a kiša ljosnula ili odaš gradom s anbrelon u rukama, a sunce tuče sve u 16 pa ti se ljudi smiju.
udba- Posts : 4945
2015-11-10
Recimo, trebaš ubiti ruskog prebjega u Londri, a Bugar si. Da nije Penkala izmislio kišobran nikad se ti zadaci ne bi mogli elegantno odraditi, mislim bi, sa M48, ali to je upadljivo.
ili veparcrvenkasti wrote:Najbolje gljive se tartufi, ali njih ima samo u Motovunskoj šumi, i treba ti pas ili svinja da ti ih nanjuše.
2014-04-14
Tartufa ima i u okolici Zagreba,a pronađeni su i kod Beograda.crvenkasti wrote:Najbolje gljive se tartufi, ali njih ima samo u Motovunskoj šumi, i treba ti pas ili svinja da ti ih nanjuše.
2014-04-22
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» LETO STIŽE U SRBIJU KAD PUTIN UGASI HAARP?! Kiša će nas daviti dok ne završi SP u Rusiji, ZNAČI JOŠ SEDAM DANA!
» Stiglo zahlađenje
» Zahlađenje odnosa Njemačke i Kine
» Potpuno zahlađenje njemačko-francuskih odnosa
» Šugava i gnjila kiša
» Stiglo zahlađenje
» Zahlađenje odnosa Njemačke i Kine
» Potpuno zahlađenje njemačko-francuskih odnosa
» Šugava i gnjila kiša
Page 1 of 3