Liječnik iz Dalmacije koji je otišao u Švedsku
Page 1 of 6
Page 1 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Liječnik iz Dalmacije koji je otišao u Švedsku
Nakon prvog mjeseca života ovdje sam dobio pismo iz Ureda za statistiku kraljevine Švedske, gdje ih je zanimalo moje obrazovanje. Nakon ispunjenog obrasca nisam znao da li bih plakao ili bio sretan. Dvanaest godina osnovno i srednješkolsko obrazovanje, 6 godina fakulteta, 1 staža, 4 + 1 specijalizacije, te 3 doktorata, ukupno 27 godina. Za to sa svim primanjima (osnovna plaća, putni trošak, doktorat, dežurstva, godine radnog staža) u RH imate plaću oko 1500 eura (11.000 kuna) nakon poreza, dok u Švedskoj imate oko 4500 eura (oko 33 tisuće kuna), dakle 3 puta veću, a u Norveškoj i 4 puta veću.
Ovdje postoji razgovor sa šefom jednom godišnje, kada pregovarate o novoj plaći i otprilike je rast plaće oko 1-3% godišnje, dok u Hrvatskoj nema te mogućnosti. No, naravno da plaća nije najvažnija, važni su i uvjeti rada, mogućnost napredovanja, istraživanja i slično. Ovdje postoji mogućnost rada u raznim postocima, dakle, možete raditi 40%, 50% i sl., ovisno o potrebi ako imate manju djecu ili želite više odmora. Ako želite raditi na istraživanju, oslobode vas od posla.
Nakon određenog broja godina dođe se do određene funkcije, pogotovo sada, jer i u Švedskoj imaju problem s manjkom liječnika, posebice u manjim sredinama. Zato u takvim manjim sredinama, u kakvoj sam i ja radio u RH, imate oko 20% veću plaću. Nadalje, kao doktor imate pravo odbiti uputnicu i napraviti savjet za pacijenta, tako da uštedite vrijeme i resurse i pacijentu, i liječniku obiteljske medicine, kao i sebi. Mislim da je važno spomenuti i troškove koje ovdje imate, kao i radno vrijeme, te mogućnost uštede.
Hrana je otprilike duplo skuplja, troškovi iznajmljivanja stana 2,5 puta, no u to su uključeni voda i grijanje, javni je prijevoz duplo skuplji. Struja i internet su kao kod nas, kao i odjeća. Auto nemam, ali su osiguranja skuplja nego u nas. Radno vrijeme je 8.30 sati i to se morate registrirati prilikom dolaska i odlaska. Ali uza svu tu skupoću može se uredno uštedjeti jedna hrvatska doktorska plaća. Jedino što je nerealno visoko jesu cijene stanova, i to naravno u tri najveća grada, Stockholmu, Götenborgu i Malmöu, kvadrat je između 4000 i 10.000 eura i trebate imati 15% pologa da biste uzeli kredit u banci. Ali ga zato otplaćujte cijeli život i nikad ne vratite, već se sustav oslanja na rast cijena nekretnina, pa ćete je prodati za koju godinu i zaraditi na tome.
Da se vratim na početak moje priče o prilagodbi u stranoj državi. Nakon godine dana sam u fazi primjećivanja razlika te uviđam svakim danom što mi najviše fali iz Hrvatske, a to su ljudi. Što se tiče uvjeta rada i materijalnih primanja, trenutno nemam potrebu za povratkom, ali nikad se ne zna što vrijeme nosi. Novac koji se ovdje dobije i koji je tema mnogih emisija, članaka i prepirki velik je i za švedske standarde, ali on je dobiven dugogodišnjim radom i odricanjem, nije ubran sa smokve. Naime, u Švedskoj to i nije moguće, jer ovdje smokve i ne rastu.
Srdačan pozdrav, liječnik Dalmatinac, na radu u Švedskoj
http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/svijet/clanak/id/323998/placa-mi-je-33-tisuce-kuna-i-sa-strane-bez-problema-svaki-mjesec-mogu-ostaviti-1500-eura-ne-znam-hocu-li-se-ikad-vise-vratiti-u-hrvatsku
Ovdje postoji razgovor sa šefom jednom godišnje, kada pregovarate o novoj plaći i otprilike je rast plaće oko 1-3% godišnje, dok u Hrvatskoj nema te mogućnosti. No, naravno da plaća nije najvažnija, važni su i uvjeti rada, mogućnost napredovanja, istraživanja i slično. Ovdje postoji mogućnost rada u raznim postocima, dakle, možete raditi 40%, 50% i sl., ovisno o potrebi ako imate manju djecu ili želite više odmora. Ako želite raditi na istraživanju, oslobode vas od posla.
Nakon određenog broja godina dođe se do određene funkcije, pogotovo sada, jer i u Švedskoj imaju problem s manjkom liječnika, posebice u manjim sredinama. Zato u takvim manjim sredinama, u kakvoj sam i ja radio u RH, imate oko 20% veću plaću. Nadalje, kao doktor imate pravo odbiti uputnicu i napraviti savjet za pacijenta, tako da uštedite vrijeme i resurse i pacijentu, i liječniku obiteljske medicine, kao i sebi. Mislim da je važno spomenuti i troškove koje ovdje imate, kao i radno vrijeme, te mogućnost uštede.
Hrana je otprilike duplo skuplja, troškovi iznajmljivanja stana 2,5 puta, no u to su uključeni voda i grijanje, javni je prijevoz duplo skuplji. Struja i internet su kao kod nas, kao i odjeća. Auto nemam, ali su osiguranja skuplja nego u nas. Radno vrijeme je 8.30 sati i to se morate registrirati prilikom dolaska i odlaska. Ali uza svu tu skupoću može se uredno uštedjeti jedna hrvatska doktorska plaća. Jedino što je nerealno visoko jesu cijene stanova, i to naravno u tri najveća grada, Stockholmu, Götenborgu i Malmöu, kvadrat je između 4000 i 10.000 eura i trebate imati 15% pologa da biste uzeli kredit u banci. Ali ga zato otplaćujte cijeli život i nikad ne vratite, već se sustav oslanja na rast cijena nekretnina, pa ćete je prodati za koju godinu i zaraditi na tome.
Da se vratim na početak moje priče o prilagodbi u stranoj državi. Nakon godine dana sam u fazi primjećivanja razlika te uviđam svakim danom što mi najviše fali iz Hrvatske, a to su ljudi. Što se tiče uvjeta rada i materijalnih primanja, trenutno nemam potrebu za povratkom, ali nikad se ne zna što vrijeme nosi. Novac koji se ovdje dobije i koji je tema mnogih emisija, članaka i prepirki velik je i za švedske standarde, ali on je dobiven dugogodišnjim radom i odricanjem, nije ubran sa smokve. Naime, u Švedskoj to i nije moguće, jer ovdje smokve i ne rastu.
http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/svijet/clanak/id/323998/placa-mi-je-33-tisuce-kuna-i-sa-strane-bez-problema-svaki-mjesec-mogu-ostaviti-1500-eura-ne-znam-hocu-li-se-ikad-vise-vratiti-u-hrvatsku
RayMabus- Posts : 184137
2014-04-11
Re: Liječnik iz Dalmacije koji je otišao u Švedsku
Očito seljake i neobrazovane forumske mudrace ne zanima ova tema
Yehudi- Posts : 14715
2014-04-20
1500 € nakon čega?RayMabus wrote:Nakon prvog mjeseca života ovdje sam dobio pismo iz Ureda za statistiku kraljevine Švedske, gdje ih je zanimalo moje obrazovanje. Nakon ispunjenog obrasca nisam znao da li bih plakao ili bio sretan. Dvanaest godina osnovno i srednješkolsko obrazovanje, 6 godina fakulteta, 1 staža, 4 + 1 specijalizacije, te 3 doktorata, ukupno 27 godina. Za to sa svim primanjima (osnovna plaća, putni trošak, doktorat, dežurstva, godine radnog staža) u RH imate plaću oko 1500 eura (11.000 kuna) nakon poreza, dok u Švedskoj imate oko 4500 eura (oko 33 tisuće kuna), dakle 3 puta veću, a u Norveškoj i 4 puta veću.
likori ne ploćaju porez.
2014-04-16
To je realnost...imas bolji zivot,nemas zivot..prioriteti i afiniteti.
2014-04-12
triput veća plaća i triput veći troškovi, ali daleko od roda..mora, galeba i sunca. ko to more platit?
frakcija- Posts : 5635
2016-03-09
da bi u Svedskoj tako zivio kako je zivio uz more - svaki dan kavica na rivi, nesto popit i pojist vanka - trebao bi imat 5 put vecu placu nego u Hrvatskoj. Zato malo tko vani moze tako lijepo zivjet kao doma - uglavnom se sljaka od jutra do sjutra i onda na godisnjem kurci. Ako ces vani zivit ko doma - kapucino, pivica, restorani - onda ti triba kredit za godisnji da bi se mogo provest...sve u svemu Hrvati najbolje zive doma - samo toga nisu svjesni dok ne odu vanka.
Ima jedan grad koji obiluje inteligentima anacionalnim; kultura ih i svijest, bolje oholost, veze za Italiju, rasa i nagon za Hrvatsku; govore lose dva jezika; Zagreb im je tudj, Italija ih ne treba...
flumen-
2015-08-21
a tu dođu na posa kad ih je volja..nikad se ne zna njegov raspored.. niko ne dolazi previše rano ..itd..manje stresa..puno pršuta i domaći jajaflumen wrote:da bi u Svedskoj tako zivio kako je zivio uz more - svaki dan kavica na rivi, nesto popit i pojist vanka - trebao bi imat 5 put vecu placu nego u Hrvatskoj. Zato malo tko vani moze tako lijepo zivjet kao doma - uglavnom se sljaka od jutra do sjutra i onda na godisnjem kurci. Ako ces vani zivit ko doma - kapucino, pivica, restorani - onda ti triba kredit za godisnji da bi se mogo provest...sve u svemu Hrvati najbolje zive doma - samo toga nisu svjesni dok ne odu vanka.
2016-03-09
kafu na rivi uzimote ko primjer dobroga života? pa to je znak siromaštva, deset kun za jedinu zabavu, pored televizije. rod od segutra do sutra ni crnčenje kad na kraju dobiješ vriću šoldov, un ki vidi deset centimetri dalje u budućnost i nema vremensku preferenciju ko narkoman s radošću do dvo desetljeća nojproduktivnijih godin za svoju familiju.
socijalistička revolucija je uništila ov norod:(
2014-04-16
4500 za liječnika specijalista u Švedskoj je qratz
loše je ispregovarao, inače je tamo plaća specijalista 8 k eura
al dobro, blagajnica, 3000 kuna, kuku lele... koji će nam kurac doktori, oni imaju dobre plaće, nego blagajnice...
Pa može od tih para živit blagajnica ako ima familiju da uskoči i svoj stan.
koliko bi onda NKV triba primat 1500?
koliko bi onda NKV triba primat 1500?
2016-03-09
Jedino što je nerealno visoko jesu cijene stanova, i to naravno u tri najveća grada, Stockholmu, Götenborgu i Malmöu, kvadrat je između 4000 i 10.000 eura i trebate imati 15% pologa da biste uzeli kredit u banci. Ali ga zato otplaćujte cijeli život i nikad ne vratite, već se sustav oslanja na rast cijena nekretnina, pa ćete je prodati za koju godinu i zaraditi na tome.
---
Uglavnom Šveđani više ne primaju azilante i to a ovakve cijene nekretnina znaci samo jedno da ih sirotinja iz treceg svijeta nece kupit nikada osim ako ne radi a ne može radit kad ni nema dozvolu boravka gore....tako da .....em su daleko na sjeveru em su izolirani em kvadrati stambenog prostora skupi boli glava.
---
Uglavnom Šveđani više ne primaju azilante i to a ovakve cijene nekretnina znaci samo jedno da ih sirotinja iz treceg svijeta nece kupit nikada osim ako ne radi a ne može radit kad ni nema dozvolu boravka gore....tako da .....em su daleko na sjeveru em su izolirani em kvadrati stambenog prostora skupi boli glava.
RayMabus- Posts : 184137
2014-04-11
moš ti ulit i u termosicu i doć na rivu ako ti je griota dat 10 kn .. viš kako iz ciloga svita plaćaju da bi došli sist na rivu..aben wrote:kafu na rivi uzimote ko primjer dobroga života? pa to je znak siromaštva, deset kun za jedinu zabavu, pored televizije. rod od segutra do sutra ni crnčenje kad na kraju dobiješ vriću šoldov, un ki vidi deset centimetri dalje u budućnost i nema vremensku preferenciju ko narkoman s radošću do dvo desetljeća nojproduktivnijih godin za svoju familiju.
2016-03-09
Jebali te ljudi, ko ti fali? Milanović i Karamarko? Šef zbog kojeg si pobjego? Susjed zbog kojeg si otišo van da imaš bolji auto od njega? Ja kad sam bio vani nisam se uopće družio s Jugosima. Samo s Germanima koji bi me rado poslali u logor ali kad su me pripitomili bili su ponosni samnom. I sad kad opet odem van neću imati posla s Balkancima s mozgom od dvije marke. Možda odem samo u posjet Perkoviću s tortom i turpijom, to je sve.RayMabus wrote:Nakon godine dana sam u fazi primjećivanja razlika te uviđam svakim danom što mi najviše fali iz Hrvatske, a to su ljudi.
udba- Posts : 4945
2015-11-10
ma..
Početna, ako se pokazes dobar za godinu dana imas 6-8 k, ali kaze mi legica da su izrazito kolegijalni i profesionalni za razliku od KBC Osijek gdje su glavni vecinom najgori doktori ali u politici ono nebo zemljamarcellus wrote:4500 za liječnika specijalista u Švedskoj je qratz
Kermit-
2014-04-17
Ali doktori me je vecinom dobro ovdje jedino sto mnogi zele vise i napredovati a i neki ne vole gledati korupciju, đubar i ubojstva po bolnicama
Kermit-
2014-04-17
asilovski wrote:Ali doktori me je vecinom dobro ovdje jedino sto mnogi zele vise i napredovati a i neki ne vole gledati korupciju, đubar i ubojstva po bolnicama
ma kurac im je dobro svaki doktor koji je čemu da ga znam je ili zbrisao ili planira
ovdje ostaju samo oni s dna kace
to je profesija gdje je stroga hijerarhija, napreduje se sporo i u pravilu prema stručnosti, školovanje je dugo, zahtjevno i skupo, a društveni ugled doktora je u hr manji od ugleda blagajnice, plaća manja od plavuše na šalteru banke, sve skupa je poremećen sustav vrijednosti totalno, to je prezahtjevan i preodgovoran posao da bi plaća u osnovnoj zdravstvenoj bila soma eura tolko ima svaki bolji električar
Najviše zarađuju, ne ovi na presađivanju srca ili mozga nego na plastičnim operacijama. Tu se lova mlati i moguće je lako otvoriti privatnu ordinaciju. Najveća se lova vrti na presađivanju dlaka sa šupka na ćelavu glavu ili skidanje s nosa i produljivanje kurca. Silikoni da ne spominjem. Išo sam i ja da me proljepša ali je za moju facu tražio 20.000 eura, kaže on, da me na fotošopu uljepša treba mu 72 radna sata, a kamoli skalpelom. Išo sam na jeftiniju opciju, onako na furku kauboja iz pedesetih, oni iz reklama za Marlboro, nešto kao Stazić.
udba- Posts : 4945
2015-11-10
Page 1 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
» U SAD-u umro liječnik koji je primio Pfizerovo cjepivo protiv Covida-19
» Lijecnik sirijac koji zivi 35 godina u Zagrebu:'Poznajem dobro taj mentalitet odmah postavljajte blokade na granicu'
» svećenik koji je otišao na festival psihodelične glazbe i ostao oduševljen
» samo riječi hvale za svog sina koji je otišao u džihad u Siriju
» Blesarijama nikad kraja! Srbin ponosan na poginulom sina koji je otišao braniti Kosovo u - Ukrajinu
» Lijecnik sirijac koji zivi 35 godina u Zagrebu:'Poznajem dobro taj mentalitet odmah postavljajte blokade na granicu'
» svećenik koji je otišao na festival psihodelične glazbe i ostao oduševljen
» samo riječi hvale za svog sina koji je otišao u džihad u Siriju
» Blesarijama nikad kraja! Srbin ponosan na poginulom sina koji je otišao braniti Kosovo u - Ukrajinu
Page 1 of 6