ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Otac kvantne fizike o religiji i Bogu...

Page 4 of 20 Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 12 ... 20  Next

Go down

Otac kvantne fizike o religiji i Bogu...  - Page 4 Empty Re: Otac kvantne fizike o religiji i Bogu...

Post by michaellcmacha 26/1/2023, 23:57

Sora wrote:boras ..a gdje je ono zg sveučilište u rangu s ostalima u svijetu
između 1200  i 1500 mjesta 

a religije dokazuju da čovjek nije otišao daleko od životinja 
da nema tu nekih genijalaca koji se povremeno pojave, jeli bi iz kopanje, držali za ruke  ili klali, ovisno o dotoku hrane
ili bi pisali pričice za djecu koju ni roditelji ne žele čitati a kamoli djeca slušati i uzimali od hdza koju kunicu za nepisane idiotarije...

michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Otac kvantne fizike o religiji i Bogu...  - Page 4 Empty Re: Otac kvantne fizike o religiji i Bogu...

Post by zganci_i_jetrica 27/1/2023, 00:49

Sora wrote:
a bog nema veze sa znanosti baš nikakve 
nema vezu jer ne postoji, znanost proučava ono što postoji
Max Planck je bio znanstvenik najvišeg reda i očito je imao što reći na tu temu. A to što Bog ne postoji, ne znači da ga nema  ;)
zganci_i_jetrica
zganci_i_jetrica

2021-06-05

Back to top Go down

Post by zganci_i_jetrica 27/1/2023, 00:52

zoro osvetnik wrote:
mentalitet wrote:
zoro osvetnik wrote:Kvantana fizika je obična pilana.
Samo nepotrebno komplicirara život. 
To bi ja sve izbacio iz prosvjetnih ustanova. Nikakve koristi od toga. 

Daj brajo jist i pit, a kome se kvanta, neka kvanta, jebe mi se.

Doduše, počeo sam nešto bio čitat o kvantnoj fizici, ali kad sam skužio koliko je to glupo, odustao sam od daljnjeg čitanja.
Nije obichna pilana...bla bla bla
Je. 
Za mene je kvantna fizika obična pilana.
Zašto se onda služiš kompjuterom, mobitelom i satelitskom navigacijom? Primi se lijepo dimnih signala pa sa njima pilaj do mile volje.
zganci_i_jetrica
zganci_i_jetrica

2021-06-05

Back to top Go down

Post by zganci_i_jetrica 27/1/2023, 01:01

Speare Shaker wrote:
zganci_i_jetrica wrote:
Iz proučavanja velikog broja blizanaca koji su odvojeno odrastali, jasno je da postoji korelacija između genetike i religioznosti. Dakle znanost ipak može nešto reći o toj temi. Bog stoga definitivno postoji u ljudskom mozgu, što je i osnova za tzv. ontološki dokaz.
O fenomenu religioznosti svakako da. O Bogu samom definitivno ne.
Ne možeš Boga odvojiti od fenomena religioznosti. A znanost je naravno najčišći oblik magije, tako da će jednog možda i uspjeti dokazati nešto u tom smislu.
Speare Shaker wrote:Ontološki dokaz je praktički bezvrijedan i predstavlja loš filozofijski pokušaj dokazivanja postojanja nekoga ili nečega čije se čak ni golo postojanje dokazati ne može ni na koji način pa se zato ontološki dokaz svodi na obično mudrijašenje.
Ontološki dokaz zapravo uopće ni nije zamišljen kao dokaz, nego kao meditacija.

Last edited by zganci_i_jetrica on 27/1/2023, 01:05; edited 1 time in total
zganci_i_jetrica
zganci_i_jetrica

2021-06-05

Back to top Go down

Post by Guest 27/1/2023, 01:11

zganci_i_jetrica wrote:
zoro osvetnik wrote:
mentalitet wrote:

Doduše, počeo sam nešto bio čitat o kvantnoj fizici, ali kad sam skužio koliko je to glupo, odustao sam od daljnjeg čitanja.
Je. 
Zašto se onda služiš kompjuterom, mobitelom i satelitskom navigacijom? Primi se lijepo dimnih signala pa sa njima pilaj do mile volje.
Satelitskom navigacijom se ne služim.
Mobitelom se služim najviše da mogu slušat glazbu prije spavanja (umjesto radija), a za moje potrebe mi je dovoljan i fiksni telefon kojim se koristim. Dakle, nikakve veze s kvantnom fizikom.

A kompjuter se na hrvatskom kaže računalo.
A računalom su se ljudi služili dok još nisu imali pojma što je to kvantna fizika.

Tako da ti je pitanje besmisleno.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 27/1/2023, 01:28

zganci_i_jetrica wrote:
A kad sve ovo što si nabrojao koristiš svakodnevno u neograničenim količinama, dobiješ pilanu za mozak.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Sora 27/1/2023, 07:48

michaellcmacha wrote:
Sora wrote:boras ..a gdje je ono zg sveučilište u rangu s ostalima u svijetu
između 1200 i 1500 mjesta 

a religije dokazuju da čovjek nije otišao daleko od životinja 
da nema tu nekih genijalaca koji se povremeno pojavljuju, jeli bi iz kopanje, držali za ruke ili klali , ovisno o dotoku hrane
ili bi pisali pričice za djecu koju ni roditelji ne žele čitati a kamoli djeca slušati i uzimali od hdza koju kunicu za nepisane idiotarije...
jel ja?
ja pišem pjesme i dokumentarnu prozu

a znam da tko piše zlo ne misli 
ka ti , ti si jedno veliko veliko zlo

špiro i ti, dva brata uboga

2014-04-29

Back to top Go down

Post by marcellus 27/1/2023, 08:08

Sora wrote:recimo da je znanost ono što znaju i čine znanstvenici 
i da nema njih svijet bi bio kaotično mjesto do jaja

a bog nema veze sa znanosti baš nikakve 
nema vezu jer ne postoji, znanost proučava ono što postoji

ne, znanost nije ono što znaju i čine znanstvenici, jer oni mogu raditi i gluposti i znati pogrešne stvari

Tycho Brache je znao da se sunce okreće oko zemlje i bio je najveći znanstvenik svog vremena i najveći neprijatelj i kritičar Galilea, znanstvenici u vrijeme kuge su znali da mačke prenose kugu

Znanost je metodićno proučavanje strukture i ponašanja fizičkog i prirodnog svijeta kroz promatranje, eksperimentiranje i testiranje teorija.

Bog nema veze sa znanošću, što NE ZNAČI da ne postoji - kršćanski Bog je po definiciji transcendentan, trojedni Bog. I kao takav istovremeno posve neovisan o materijalnom svemiru i udaljen od njega i imanentan tom svemiru, dakle prisutan u svojoj cjelini u svakom njegovom dijelu. Kao takav on ne podliježe znanastvenom dokazivanju. Bog nije sastavljen od tvari koja čini materijalni svemir, jednostavno, ali je sadržan u njoj, prema teološkim tumačenjima.

Dakle možeš ga naći u opušku u pepeljari ili možeš naći svemir u njemu, ali ga ne možeš opovrgnuti niti dokazati znanstvenom metodologijom. Tvoje su tvrdnje u suprotnosti: Ako Bog nema ništa sa znanošću, što je točno, onda ni znanost nema ništa s Bogom pa tako niti ne može dokazivati njegovo postojanje. Dokazati ili opovrgnuti postojanje Boga metodama kojima se služi znanost, bar ona ozbiljna, je jednako moguće kao i razbiti atom koristeći se gramatikom i psihologijom.

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus 27/1/2023, 08:14

zoro osvetnik wrote:Ne može se dokazati da Bog postoji ni da Bog ne postoji. U Boga se može samo vjerovati ili ne vjerovati.
Zato se i kaže "vjera u Boga"

Točno, da se Boga može dokazati onda vjera ne bi bila vjera nego znanstvena disciplima

zoro osvetnik wrote:

A rezultat znanosti nisu činjenice. Činjenice je, po mom mišljenju postavio Bog.

A znanost se počela baviti Božjim činjenicama i uglavnom ih je iskrivljavala, pa je kao rezultat dobila zablude i greške.
Znanost nije savršena. Znastvenici su iskoristili slobodu volje i odlučivanja koju im je dao Bog, pa su spočeli umišljati da su oni Bogovi. Zato ih ja ni ne shvaćam ozbiljno.
Svi rezultati znanstvenika su privremeni i traju sve dok im se ne otkrije greška koju su napravili odmakom od Božjih činjenica.
Znanstvenici su u biti kockari, tj. eksperimentalisti. I rade Sizifov posao. Mislim da će na kraju znanost uništiti čovječanstvo. Jer se nitko ne bi smio igrati Boga.

Činjenice jednostavno postoje neovisno o tome jesu li nama poznate ili ne. Je li ih postavio Bog ili su rezultat slučajnosti pri stvaranju svemira, je stvar toga vjeruješ li u to da iza stvaranja svemira stoji više biće, namjera i inteligentna kreacija, ili se big bang jednostavno dogodio i kreirao sve bez neke namjere i logike.

Znanstvenici svakako ne rade sizifov posao, znanost je temelj tehnologije i razvoja čovječanstva.

a religija nam pomaže da živimo u civiliziranom društvu

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus 27/1/2023, 08:18

nego vidim da na uvodnom tekstu ne vidim svoj link (koje godine sam uopće ovo postao i tko je digao temu od Marije Terezije?)

dakle ovdje je tekst o kom se raspravlja

https://withalliamgod.wordpress.com/2010/11/28/max-planck-on-god/

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus 27/1/2023, 08:19

U svom poznatom predavanju Religija i znanost (svibanj 1937.) Planck je napisao: “I religija i znanost za svoje aktivnosti trebaju vjerovanje u Boga, a štoviše Bog stoji za prvu na početku, a za drugu na kraju cijelo razmišljanje. Za prve Bog predstavlja osnovu, za druge – krunu svakog razmišljanja o svjetonazoru.” (Max Planck, Religion und Naturwissenschaft, Leipzig: Johann Ambrosius Barth Verlag, 1958., 27).

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus 27/1/2023, 08:20

Religija predstavlja vezu čovjeka s Bogom. Ono se sastoji u strahopoštovanju pred nadnaravnom Moći [Macht], kojoj je podređen ljudski život i koja ima u svojoj vlasti našu dobrobit i bijedu. Ostati u trajnom kontaktu s ovom Moći i držati je cijelo vrijeme sebi sklonom, neprestani je napor i najviši cilj čovjeka vjernika. Jer samo se tako čovjek može osjećati sigurnim pred očekivanim i neočekivanim opasnostima, koje mu prijete u životu, te sudjelovati u najvišoj sreći – unutarnjem duševnom miru – koji se može postići samo čvrstom vezom s Bogom i bezuvjetno povjerenje u Njegovu svemoć i spremnost da pomogne.” (Max Planck 1958, 9).

2014-04-16

Back to top Go down

Post by Guest 27/1/2023, 08:31

zganci_i_jetrica wrote:
Ne možeš Boga odvojiti od fenomena religioznosti.

Možeš. U konačnici religioznost i nema direktne veze s Bogom, prije je moguće da ima s VMAT2 genom.
Postoje uostalom i oblici religioznosti koje i ne poznaju pojam Boga (animizam) ili ga barem direktno ne spominju (budizam), da sad ne spominjem filozofa Alaina de Bottona koji se zalagao za i formalno pretvaranje ateizma u neku vrstu religije pa je čak spominjao i moguću izgradnju ateističkih hramova.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 27/1/2023, 08:36

marcellus wrote:

zoro osvetnik wrote:

A rezultat znanosti nisu činjenice. Činjenice je, po mom mišljenju postavio Bog.

A znanost se počela baviti Božjim činjenicama i uglavnom ih je iskrivljavala, pa je kao rezultat dobila zablude i greške.
Znanost nije savršena. Znastvenici su iskoristili slobodu volje i odlučivanja koju im je dao Bog, pa su spočeli umišljati da su oni Bogovi. Zato ih ja ni ne shvaćam ozbiljno.
Svi rezultati znanstvenika su privremeni i traju sve dok im se ne otkrije greška koju su napravili odmakom od Božjih činjenica.
Znanstvenici su u biti kockari, tj. eksperimentalisti. I rade Sizifov posao. Mislim da će na kraju znanost uništiti čovječanstvo. Jer se nitko ne bi smio igrati Boga.

Činjenice jednostavno postoje neovisno o tome jesu li nama poznate ili ne. Je li ih postavio Bog ili su rezultat slučajnosti pri stvaranju svemira, je stvar toga vjeruješ li u to da iza stvaranja svemira stoji više biće, namjera i inteligentna kreacija, ili se big bang jednostavno dogodio i kreirao sve bez neke namjere i logike.

Znanstvenici svakako ne rade sizifov posao, znanost je temelj tehnologije i razvoja čovječanstva.

a religija nam pomaže da živimo u civiliziranom društvu

Lik se izgleda fura na Neda Ludda odnosno neki oblik ludizma. Nije nepoznato kako je taj pokret prošao i sa kakvim je ocjenama završio u povijesnim analizama.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Eroo 27/1/2023, 08:39

Ako nisi poludija nakon čitanja, onda nisi ništa ni razumija od pročitanog.
Čitam tvoj komentar i sve si mislim da si donekle ipak razumija. jocolor

2016-07-22

Back to top Go down

Post by Guest 27/1/2023, 08:41

marcellus wrote:U svom poznatom predavanju Religija i znanost (svibanj 1937.) Planck je napisao: “I religija i znanost za svoje aktivnosti trebaju vjerovanje u Boga, a štoviše Bog stoji za prvu na početku, a za drugu na kraju cijelo razmišljanje. Za prve Bog predstavlja osnovu, za druge – krunu svakog razmišljanja o svjetonazoru.” (Max Planck, Religion und Naturwissenschaft, Leipzig: Johann Ambrosius Barth Verlag, 1958., 27).

Kad smo već kod razmišljanja nekih znanstvenika o Bogu...

"Prvi gutljaj iz čaše zvane prirodna znanost napravi te ateistom, ali na dnu čaše čeka te Bog."

Werner Heisenberg
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by prckov 27/1/2023, 08:48

zganci_i_jetrica wrote:Najprije definiraj Boga, a onda definiraj i postojanje pa se tek tada može filozofski raspravljati o Božjem postojanju. Ako pak tvrdo i neupitno vjeruješ, onda ti nikakve rasprave nisu potrebne. 

U stvarnom životu, velika većina vjeruje u ono čime su im u ranom djetinjstvu oprali mozgove. Zato religije tako agresivno i rade na indoktrinaciji djece. Pitanje je ipak koliki bi vjernici pristali gorjeti na lomači za svoga boga jer deklarativno vjerovanje, to su ipak samo riječi koje nosi vjetar.

postojanje ili ne postojanje Boga ne ovisi o ljudskoj definiciji, kao ni o definiciji postojanja, a ti mozes raspravljat pa cak i doc do nekog filozofskog zakljucka o tome, ali opet si nigdje.

"Zato religije tako agresivno rade na indoktrinaciji djece", 
ajde, a gdje to? Kolko ja vidim na indoktrinaciji djece trenutno agresivno radi drzava, i to sa marksistickim smecem

"Pitanje je ipak koliki bi vjernici pristali gorjeti na lomači za svoga boga jer deklarativno vjerovanje, to su ipak samo riječi koje nosi vjetar" 
Pitanje je bi li nevjernici pristali gorit na lomaci za svoj ateizam takode. Uostalom glupo pitanje, Bog ne treba ljude da ga brane goreci na lomaci, bar ne u krscanstvu, tako da bi ljudi pristankom na tako nesto samo dokazivali nebitnim likovima ko sto si ti, da su pravi (cisti) vjernici, ali ne i Bogu, jer njemu tako nesto ne treba niti tako krscanstvo uci. Drugo je u Islamu, tu mnogi fanatici jesu spremni gorit na lomaci jer pogresno (ili pravilno) interpretiraju svoje religijsko ucenje.

2014-04-18

Back to top Go down

Post by Gast 27/1/2023, 09:32

nijedna religija koliko ja znan nema ništa o navodnoj komunikaciji boga i ljudi 

to su čuinili neki jandrokovići i paladine 

mi smo u lewelu koji nema mogućnost nikakvu formu pretpostavke o bogu

naših nekoliko čula su manufakturne alatke koje nam služe da funkcioniramo

naš mozak je od samih funkcija našeg tijela kojim upravlja inteligencija neka  miljardama godina u zaostatku 

ja osobno  sam "religiozno" na mišljenju da je prisutan u svakome od nas naš stvotitelj
Gast
Guest

Back to top Go down

Post by zganci_i_jetrica 27/1/2023, 09:39

zoro osvetnik wrote:
zganci_i_jetrica wrote:
zoro osvetnik wrote:
mentalitet wrote:

Je. 
Satelitskom navigacijom se ne služim.
Mobitelom se služim najviše da mogu slušat glazbu prije spavanja (umjesto radija), a za moje potrebe mi je dovoljan i fiksni telefon kojim se koristim. Dakle, nikakve veze s kvantnom fizikom.
A kompjuter se na hrvatskom kaže računalo.
A računalom su se ljudi služili dok još nisu imali pojma što je to kvantna fizika.
Tako da ti je pitanje besmisleno.
Blaženo neznanje i ljubav prema istome  :love 

Moderni kompjuterski CPU-i imaju toliko minijaturizirane elektroničke elemente, kao na primjer tranzistore, da se u proračunima pri njihovoj proizvodnji moraju uzeti u obzir i kvantni efekti, tako da je tvoj argument besmislen. Nego, ostavi se ti radije kompjutora, i računala, i mobitela, i uopće lepetrike, upali lojanicu pa se vrati svojim kozama i ovcama i ojkanju preko brda: - Vuk magareeeee, naplot nagoniooooo! ;)
zganci_i_jetrica
zganci_i_jetrica

2021-06-05

Back to top Go down

Post by Gast 27/1/2023, 09:44

moj prijedlog za inovativnost je da nadprosiječno inteligentni uopće ne uče do sad stečena znanja 

jer naša stečena znanja su uvijek onaj minimalni prozorčić koji se otvorio nekim pokusom pa se kao takav dao na korištenje i unovčio 

pa po tom mi ostajemo blindirani na tom malom prozorčiću koji je tad a i sad moguće poboljšati ako se ne stavljamo u ovisnost o dosadašnjim saznanjima 

moguće je da je neki naš predak imao realnu teoriju o bogu , al je zasigurno njegovo umno stanje bilo da nije mogao komunicirati sa ljudima kakvi jesmo ,,, npr. bio autističan il slijep il nijem 

svaka invalidnost naš mozak preuređuje u veću kvalitetu drugog segmenta
Gast
Guest

Back to top Go down

Post by marcellus 27/1/2023, 10:50

škutor wrote:nijedna religija koliko ja znan nema ništa o navodnoj komunikaciji boga i ljudi 

Isus Krist je riječ božja, način na koji Bog komunicira s nama

u starom zavjetu / tori, gorući grm i Mojsije

u Kuranu, proroku riječi u usta stavlja izravno Alah, progovara kroz njega

2014-04-16

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 4 of 20 Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 12 ... 20  Next

Back to top

- Similar topics